N-VA en Vlaams Belang willen krantenconcessie afschaffen en eisen terugbetaling van Bpost

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

N-VA en VB willen krantenconcessie afschaffen en eisen terugbetaling van Bpost

Anton Schelfaut

Uit een interne audit van Bpost blijkt dat er illegale afspraken zijn gemaakt tussen de krantendistributeurs Bpost en PPP en de uitgevers DPG Media en Mediahuis in verband met het krantenbedelingscontract. Om te vermijden dat de illegale afspraken aan het licht kwamen, zouden ook bewijsstukken zijn vervalst. N-VA en Vlaams Belang eisen dat Bpost het bedrag terugbetaalt en zien in de audit een kans om de subsidies volledig af te schaffen.

Voormalig Bpost-CEO Dirk Tirez en zijn twee directeurs Nicolas Meire en Tom Vermeirsch hebben op ernstige wijze de interne bedrijfsregels geschonden bij de toekenning van de krantenconcessie en daarbij mogelijk de wet overtreden. Dat blijkt uit een interne audit die De Tijd kon inkijken. De drie topmanagers werden eind vorig jaar al ontslagen omdat er vermoedens waren van fraude bij de toekenning van het krantenbedelingscontract voor de periode 2023-2027.

De conclusie van het rapport luidt dat Tirez, Meire en Vermeirsch wel degelijk op de hoogte waren van en meewerkten aan de illegale afspraken. Die hielden in dat PPP, de voornaamste concurrent van Bpost voor de aanbesteding, bepaalde krantenvolumes mocht bussen, op voorwaarde dat het bedrijf niet zou meedingen naar de volledige concessie.

Terugvordering

Vlaams Belang-Kamerlid Nathalie Dewulf eist dat het geld door de regering wordt teruggevorderd. “Het gaat om miljoenen euro’s belastinggeld”, klinkt het. “Het is niet meer dan normaal dat die worden teruggevorderd op het moment dat blijkt dat ze onrechtmatig werden verkregen.”

Vlaams Belang eist al langer dat de subsidie volledig op de schop gaat. De federale regering trekt nu elk jaar 175 miljoen euro uit om het bussen van kranten en tijdschriften te subsidiëren. Vanaf 2024 zal ze weliswaar 50 miljoen euro in de subsidie snoeien, maar die knip volstaat niet voor Dewulf. “Dan nog blijft er een jaarlijks bedrag van 125 miljoen euro belastinggeld over”, besluit het Kamerlid. “Nergens in het buitenland bestaat een dergelijk systeem, enkel bij ons. We moeten de resultaten van de audit aangrijpen om de subsidies eindelijk volledig af te schaffen.”

“Verspilling van gemeenschapsgeld”

Ook N-VA-Kamerlid Michael Freilich is naar eigen zeggen niet verbaasd over de resultaten van de audit en vraagt om de krantenconcessie meteen op te schorten. “Het is een door en door rot systeem met de bedoeling om miljoenen euro’s van de belastingbetaler naar een verlieslatend postbedrijf door te sluizen. Dit kan in een private markt veel efficiënter en zonder verspilling van gemeenschapsgeld”, oordeelt hij.

Uit de audit blijkt dat er niet alleen collusie was bij het toekomstige contract, maar ook bij de lopende concessie. Die heeft de overheid sinds 2015 meer dan 1 miljard euro gekost. Freilich eist dat het geld wordt gerecupereerd bij Bpost.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

4 gedachten over “N-VA en VB willen krantenconcessie afschaffen en eisen terugbetaling van Bpost”

  1. Logisch en terecht. Dat er vele miljoenen gesjoemeld worden met de MSM is één zaak, wat nog veel erger is dat die vele miljoenen niet meer zorgen voor correcte, niet politieke en neutrale journalistiek. Eén verkeerd woord en je wordt gecancelled, je posts worden weg gecensureerd en je krijgt het etiket van extreem rechts opgekleefd, als je al niet zomaar afgeschoten wordt door de “franstalige special forces” die met een “ongelukkig duwtje” YV doorzeeft hebben, wat een “onafhankelijk onderzoek” heeft uitgewezen. In Rusland is Poetin nog eerlijk tegenover zijn bevolking: my way or the highway. In België gebruikt men evenzo massaal belastinggeld om de boel te bedriegen, maar men wil het nog een “parlementaire democratie” noemen.

  2. Met hun eenzijdige en links duidende informatie hebben de MSM zich van een alsmaar groter wordend gedeelte van het kiespubliek afgewend en dit zelfs gedenigreerd. De gevolgen beginnen zich te laten voelen…

Plaats een reactie

Delen