Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Oud-rector Rik Torfs: “Universiteitsbestuurders profileren zich steeds meer als zedenmeesters”

Stijn Derudder

Oud-senator en kerkjurist Rik Torfs gaat op 4 mei in debat met rector van UGent Rik Van De Walle. In zijn jongste boek ‘Tijdgeest’ is Rik Torfs kritisch voor de huidige bestuurders van de Vlaamse universiteiten en het “moreel sausje” dat ze toevoegen “ter compensatie van een strak neoliberaal model”.

“De universiteiten bevinden zich in een wat tragische positie”, vertelt Torfs. “Sinds de jaren ’80 zitten ze in een neoliberale sfeer. Er werd toen – terecht – gevraagd dat ze ook wel echt ‘presteerden’. Professoren moeten niet alleen enkele uren per week lesgeven – en ’s middags een glas champagne drinken -, maar ook moeten ze voldoende onderzoek doen en artikels en boeken schrijven. Dat is dan gebeurd, maar het heeft geleid tot een heel kwantitatief systeem. De universiteiten zitten in model waaruit ze niet meer weg kunnen, in een soort maalstroom gedicteerd door financiële wetten. Universiteiten zijn ‘cash hunting machines’ geworden, zoals Peter Fleming het beschreef.”

Moreel sausje

Torfs beschrijft hoe het in zijn tijd als rector eraan toeging: “Als rector had ik geen speling meer, de algemeen beheerder van de universiteit bepaalde de koers maar zat ook zelf vast in het neoliberale systeem dat hij weliswaar meer genegen was dan ik. Dat wordt dan gecompenseerd door een aantal andere zaken om de dominantie van het onderzoek en zijn financiering te verdoezelen. Bijvoorbeeld door te praten over onderwijs, dat ook voor de Vlaamse kiezer van groot belang is.”

“Daarnaast heb je dan nog dat morele sausje dat de universiteiten vandaag toevoegen en dat steeds opvallender op de voorgrond treedt”, verduidelijkt de oud-rector. “Dat gebeurt ergens ter compensatie van een eigenlijk heel strak neoliberaal model dat de toon zet. Ik wil het er heel graag over hebben met Rik Van de Walle en donderdag 4 mei ga ik met hem in debat daarover.”

Lees hieronder het interview met Rik Torfs:

https://palnws.be/2023/02/rik-torfs-mensen-labelen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

5 gedachten over “Oud-rector Rik Torfs: “Universiteitsbestuurders profileren zich steeds meer als zedenmeesters””

  1. Destijds kregen studenten zinvolle opdrachten als seminariewerk. Zo leerden zij bronnen opzoeken en kritisch onderzoeken. De proffen gebruikten vaak die seminariewerken voor eigen publicaties. De proffen publiceerden dus zonder dat ze ertoe waren gedwongen en/of hadden al publicaties op hun palmares staan, dit alles zonder woke-dwang door op hol geslagen rectoren.

  2. Rik Torfs lijkt nu hij politiek niet meer aan de ketting ligt, meer en meer logische, analytische en correcte (allerminst “politiek” correcte) standpunten in te nemen. Ik kan daar alleen maar volgen en voor te feliciteren. Het moet bovendien extra pijn doen zijn taak als rector, die hij in het verleden toch heel wat losser van politieke inmenging heeft uitgevoerd. Thans zijn de rectoren platte politieke marionetten die denken dat ze van de politiek minder geld gaan krijgen als hun politieke riedeltjes door de rectoren niet opgedrongen worden aan de studenten. De kritische geesten van toen verzanden in platte linkse politieke praat die elke vorm van vrije meningsuiting zoveel mogelijk probeert te cancellen. Hoog tijd dat naar Rik Torfs geluisterd wordt en dat het voor één keer niet van de “extremen” moet komen, de waarheid.

Plaats een reactie

Delen