Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Torfs: “Catastrofe moest enige prestatie Vivaldi versoepeling abortuswetgeving zijn”

Simon Segers

Prof. em. kerkelijk recht en oud-rector van de KU Leuven Rik Torfs ging zondag in debat over de hernieuwde abortusdiscussie in de Zevende Dag. Hij pleit voor een breder maatschappelijk debat en minder technocratie.

Een nieuw expertenrapport pleit voor het optrekken van de wettelijke abortustermijn van 12 tot 18 of zelfs 20 weken in de zwangerschap. De federale regeringspartijen willen die aanbeveling volgen, maar cd&v verzet zich. Als tegenvoorstel opperen de christendemocraten een alternatief met een maximum van 14 weken.

Fond en diepgang

Torfs ziet liever een discussie die meer ten grond gevoerd wordt. “Ik ben niet principieel tegen abortus, maar wel tegen het gebrek aan fond en diepgang dat we in het huidige debat ervaren”, sprak de oud-rector. “Een expertenrapport lijkt mij een interessant middel om bepaalde technische punten van de problematiek te bekijken. Dit rapport ziet de kwestie als een medisch probleem voor de vrouw. Er wordt ook verduidelijkt dat het nog steeds de bedoeling is om een evenwicht te vinden tussen de rechten van de vrouw – die erg belangrijk zijn – en de rechten van het ongeboren leven. Dat is dan ook altijd het startpunt geweest. Dan is het merkwaardig dat het effectieve verslag de problematiek reduceert tot een betrekkelijk technische zaak.”

Verslaafd aan experten

“Het afwegen van de ethische belangen komt minder aan bod”, vervolgde Torfs. “We moeten de zaak ook in een bredere maatschappelijke context bekijken. Wij zijn verslaafd geraakt aan de zogenaamde experten – op vele verschillende domeinen – om een echt debat te vermijden.” Hij maakt hier de vergelijking met de coronacrisis, waar volgens hem ook maatschappelijke breuklijnen zijn ontstaan door een gebrek aan diepere discussie. De professor hekelt verder ook het gebrek aan conversatie over adoptie en de sterke focus op het aantal weken van de maximumtermijn. “Het is enorm moeilijk om in ons land een discussie te voeren waarbij breder wordt nagedacht, waarbij we voorbij die pure technische expertise gaan. We kunnen in het uiterste detail praten over pensioenen van parlementairen, maar diepere vragen kunnen we bijna niet meer aan.”

Torfs vindt met andere woorden dat het moment nog niet is aangebroken om nieuwe wetgeving te stemmen. “Ik zou het een catastrofale zaak vinden moest de Vivaldi-regering – waar Vincent Van Quickenborne zo trots op is – die nog quasi niks heeft gepresteerd, een versoepeling van de abortuswetgeving als enige trofee presenteren”, besloot de kerjurist.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/04/tussenvoorstel-van-cdv-wakkert-abortusdebat-opnieuw-aan/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Torfs: “Catastrofe moest enige prestatie Vivaldi versoepeling abortuswetgeving zijn””

  1. Versoepeling abortuswet enig prestatie Vivaldi ??? Vivaldi heeft heel wat gepresteerd. Wat te denken van het grootste begrotingstekort, de pensioenhervorming die uiteindelijk meer gaat kosten, de arbeidshervorming die de leeghangers met rust laat, het desastreus migratiebeleid, de graaicultuur die volop floreert, 65 miljoen euro teveel betaald aan testcentra, een paar miljoen euro verloren aan vervallen testmateriaal en vervallen medicijnen, ….. Maar volgens Quicky is de Vivaldi regering geslaagd met onderscheiding. Zegt alles over deze vent natuurlijk.

  2. Rik Torfs is een verstandig man helaas hebben we in Vlaanderen er daar te weinig van. Al zou het kunnen dat andere verstandige mensen niet in het voetlicht willen komen wegens het onmiddellijk afgemaakte te worden door de deugmensen met in hun zog de politiek correcte regimepers.

  3. als de moslims in juni volgend jaar samen met samy een grote groep vormen is de abortuskwestie verleden tijd,het zal verboden worden evenals de homo-wetten.Samy zal ze wel overtuigen om voor hem te kiezen,in 2029 is het dan aan anderen die voor hem zullen kiezen,de rest van de moslims,.Onze cvp oudjes zullen dan in vrede rusten.

  4. Inderdaad als ik het woord “expert” hoor dan krijg ik al krampen. Alles en iedereen is zowat expert tegenwoordig. Tijdens de corona crisis was het niet anders. expert van dit en expert van dat met de hoofdexpert van Ranst op kop!Nooit werden er meer zinloze beslissingen genomen op advies van deze experts dan ten tijde van deze crisis . Indien regeringen en ministers steeds adviezen van experts moeten inwinnen vooraleer te kunnen beslissen dan bewijzen ze miz hun eigen nutteloosheid .

Plaats een reactie

Delen