Wetenschappers roepen Duits bondskanselier Scholz op om kerncentrales niet te sluiten

Duits bondskanselier Olaf Scholz. Shutterstock

Uncategorized

Wetenschappers roepen Duits bondskanselier Scholz op om kerncentrales niet te sluiten

Anton Schelfaut

Zaterdag worden in Duitsland de drie laatste kerncentrales van het net gekoppeld. In een open brief hebben 20 prominente klimaatwetenschappers de Duitse bondskanselier Olaf Scholz opgeroepen om die beslissing te herzien, “in het belang van de burgers van Duitsland, Europa en de wereld”.

Aan de vooravond van de sluiting van de drie resterende Duitse kerncentrales hebben 20 vooraanstaande klimaatwetenschappers en toponderzoekers een open brief gestuurd naar de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Daarin pleiten ze ervoor om Isar 2, Emsland en Neckarwestheim 2 langer open te houden.

Een van de argumenten die ze aanhalen, is dat de drie reactoren, met een jaarproductie van 32,7 miljard kilowattuur, in 2022 meer dan 10 miljoen Duitse gezinnen van klimaatvriendelijke stroom hebben voorzien. Als dezelfde hoeveelheid elektriciteit via kolencentrales moet worden opgewekt, zou de jaarlijkse CO2-uitstoot 30 miljoen ton hoger liggen.

“Om deze redenen, in het belang van de burgers van Duitsland, Europa en de wereld, roepen wij u op de plannen van Duitsland om kernenergie af te bouwen te heroverwegen en de nog beschikbare kerncentrales te blijven gebruiken”, klinkt het in de open brief. “Kernenergie in Duitsland kan duidelijk bijdragen tot het verlichten van de energiecrisis en het bereiken van de Duitse klimaatdoelstellingen.”

Nobelprijswinnaars

Onder anderen Klaus von Klitzing en Steven Chu, twee winnaars van de Nobelprijs voor Natuurkunde, ondertekenden de brief. Die laatste was tussen 2009 en 2013 minister van Energie in de regering van toenmalig Amerikaans president Barack Obama.

Andere vooraanstaande klimaatonderzoekers die de brief ondertekenden, zijn James Hansen van het Goddard Institute for Space Studies en Kerry Emanuel van het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Wetenschappers roepen Duits bondskanselier Scholz op om kerncentrales niet te sluiten”

  1. Ook in België hebben wetenschappers reeds meerdere open brieven aan de regering geschreven om onze kerncentrales open te houden. Maar deze regering weigert met de data van deze wetenschappers rekening te houden en zet door met de kernuitstap. Burgervereniging 100TWh heeft een rechtszaak lopen tegen de regering en Engie om te verhinderen dat Doel3 en Tihange2 door de chemische reiniging onherroepelijk beschadigd worden, zodat deze in de toekomst met een andere regering weer heropgestart kunnen worden.

  2. Ik ben benieuwd hoe ze hier het stikstof van het Ruhrgebied gaan tegenhouden aan de Belgische grens en zéker nu ‘den Duits’ nog wat bruinkoolcentrales gaat inzetten om stroom te produceren.Zelfs als alle Belgische boeren ineens zouden stoppen met hun broodwinning gaan we die opgelegde norm nog bijlange niet halen.Maar ja,Belgische politici en gezond verstand is blijkbaar een onbestaand combo.

  3. Olaf Scholz, lakei van de Amerikanen, sluit nu de laatste kerncentrales. Duitsland zal en moet Amerikaans schaliegas kopen. Aan 4 keer de prijs van het Russisch gas. Deutschland schafft sich ab.

Plaats een reactie

Delen