Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Photo News

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Photo News

Binnenland politiek

Fluvius spoorde vorig jaar ruim 23 miljoen aan energiefraude op

Simon Segers

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft bekendgemaakt dat distributienetbeheerder Fluvius in 2022 meer dan 23 miljoen euro aan energiefraude heeft opgespoord. Dat bedrag is het resultaat van de inspanningen van Fluvius om verschillende vormen van energiefraude te detecteren, waaronder groenestroomcertificaten en meterfraude.

Het jaarrapport energiefraude dat jaarlijks wordt gerapporteerd aan minister Demir toont aan dat de verschillende vormen goed waren voor 9,1 miljoen euro aan terugvorderbare bedragen en de stopzetting van 14,6 miljoen euro aan toekomstige uitbetalingen. Demir benadrukt het belang van de strijd tegen dat soort bedrog en de actieve rol van netbeheerders bij het opsporen ervan: “Elke vorm van fraude is onaanvaardbaar, ook energiefraude”, sprak de minister. “De strijd tegen energiefraude is de facto een strijd voor lagere nettarieven.” Ze voegde er verder nog aan toe dat de teruggevorderde bedragen kunnen worden gebruikt om de tarieven voor gezinnen en KMO’s te verlagen.

Het jaarrapport laat ook zien dat Fluvius op verzoek van de politie en het parket in Limburg vaak wordt ingeschakeld om drugplantages op te sporen via stroommetingen. In 2022 werden 86 analyses uitgevoerd, waarvan de meeste zich in de provincie Limburg en grensgemeenten bevonden. Het totale bedrag aan energiediefstal werd geschat op meer dan 21 GWh.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Fluvius spoorde vorig jaar ruim 23 miljoen aan energiefraude op”

  1. En hoeveel haalde fluvius op met de digitale meter door particulier gepikte stroom aan 10x de prijs terug door te verkopen, in veel gevallen aan dezen die diezelfde energie hebben opgewekt? En hoeveel zal fluvius winst maken met het gelobbyd capaciteitstarief dit jaar? Allemaal doorgeduwd via de Vreg, met een ex ceo van een energiebedrijf (“de kat bij de melk plaatsen” zeggen ze bij ons), als ceo van de Vreg om de “Vlamingen te verdedigen” onder de zegen van de Vlaamse NVA overheid. Geen wonder dat mensen proberen er de kantjes eraf te rijden, ze bestelen je langs alle kanten, maar iets van het gestolene proberen te recupereren wordt wel strafbaar gesteld.

Plaats een reactie

Delen