PS-voorzitter Paul Magnette. Foto Belga

PS-voorzitter Paul Magnette. Foto Belga

Uncategorized

Magnette: “PS onderhandelt niet over confederale hervormingen in 2024”

Simon Segers

Paul Magnette, voorzitter van de Parti Socialiste, zei in een aflevering van zijn persoonlijke duidingsprogramma Magnetoscope dat zijn partij geen deel zal uitmaken van eventuele onderhandelingen over een confederale staatshervorming na de volgende parlementsverkiezingen. Hij reageert hiermee op de oproep van Bart De Wever om in 2024 een ‘minikabinet’ te vormen met de PS en de N-VA.

“De Parti Socialiste zal geen partner zijn voor een confederale hervorming van België”, verklaarde Magnette. ‘Wij zullen ons daar nooit mee associëren. De PS heeft het al duidelijk gemaakt: wij willen geen staatshervorming in 2024. Ik ben er trouwens van overtuigd dat daar eenvoudigweg geen meerderheid voor is. Er is geen coalitie van partijen die bereid zou zijn een hervorming door te voeren die coherent en interessant is. Ik ben niet principieel tegen een staatshervorming, we hebben er tenslotte in het verleden al uitgevoerd.”

Hij benadrukte echter wel dat zijn idee van een geslaagde staatshervorming eerder bestaat uit bijvoorbeeld het herfederaliseren van bepaalde bevoegdheden die ooit naar de regio’s zijn overgedragen.

Minikabinet

Zaterdag pleitte N-VA-voorzitter Bart De Wever in het Nieuwsblad voor de installatie van een ‘minikabinet’ na afloop van de federale verkiezingen volgend jaar. Terwijl gesleuteld wordt aan een confederale staatshervorming zou het meest essentiële bestuur tijdelijk uitgevoerd worden door “de grootste partijen van de twee gemeenschappen”. “Of toch degene die elkaar voldoende in de ogen hebben gekeken”, verduidelijkte hij. “Je bezet enkel de viceposten en spreekt een aantal minimale doelstellingen af, vooral budgettaire. Intussen vertimmer je het land in de diepte, met een confederale omslag”, aldus de N-VA-voorzitter.

De Wever gaf in datzelfde interview ook aan dat hij niets anders verwacht had dan Magnette die de deur naar confederalisme gesloten houdt. “Ik zou hetzelfde zeggen met de hete adem van de PVDA/PTB in de nek”, sprak hij. “Het zou levensgevaarlijk zijn om als handlanger van de N-VA neergezet te worden. Maar België zal niet hervormd worden door grote politieke wil, wel door de onmogelijkheid om nog te besturen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

23 gedachten over “Magnette: “PS onderhandelt niet over confederale hervormingen in 2024””

 1. Ze zouden zot zijn in Wallonië het huidig regime te veranderen. We moeten toegeven ; de Franstaligen worden veel beter vertegenwoordigd door hun mandatarissen dan de Vamingen door de hunne. Met alle voordelen en profijten vandien.

 2. Uiteraard gaat de PS (zeker op dit moment) niet onderhandelen over een confederale hervorming, ze zouden wel eens kunnen eindigen als de CD&V. Na de verkiezingen is er een kleine kans, maar dan nog… Nu kunnen ze profiteren van de welvaart in Vlaanderen en dat zullen ze nooit laten vallen, tenzij er nog meer geldstromen richting Wallonië beloofd worden.

 3. de wever zal kleur moeten bekennen of die wel voor Vlaanderen wil gaan maar hij zal deze alweer in de steek laten om zijn zakken te vullen en extra taksen op te leggen, cvp = belzieke tsjeven, nva = vlaamse tsjeven.

 4. En Mr DeWever? Zal uw op vrijerij van links nu haar limieten bereikt hebben? Misschien had onze porno premier het voor één keer bij het rechte eind: de proef telkens opnieuw doen en hopen op een ander resultaat. Einstein wist dit al, maar u bent blijkbaar nog verre van Einstein. Laat Magnette zien tot wat Vlaanderen in staat is en ga samen met VB, elk zal water in zijn wijn doen, maar niet zoals NVA thans overal doet, zoveel water in de wijn dat er alleen water overblijft. U hoeft uw geliefde België niet te splitsen, maar betaal tenminste de profiteurs hun facturen niet meer, alhoewel uw asielkeffer het hen alweer beloofd heeft voor de periode 2024-2029. U hebt nu bijna 20j de kans gehad, u bracht enkel stilstand, en we betalen nu een pak meer dan vroeger, hebben een pak minder voordelen en zitten van zodra je opstaat tot je gaat slapen met miljoenen regeltjes en de vooral aan gekoppelde boetes.

 5. Waarom berekent en int Vlaanderen niet zelf de federale belastingen voor de Vlaamse gezinnen? Het zou snel gedaan zijn met deze grote mond. Hallo N-VA, iemand wakker daar ?

 6. De Franstaligen , met de PS op kop ,maar niet alleen de PS, zullen altijd “demandeurs de rien” blijven. Zij zijn gebaat bij een status-quo. Die miljardentransfers moeten zo lang mogelijk in stand gehouden blijven, net als het kiessysteem dat er voor zorgt dat de PS met 641 000 stemmen meer zetels heeft (nl. 20) dan het Vlaams Belang met 810.000 stemmen (slechts 18 zetels) en slechts 5 zetels minder dan NVA (25 zetels) die bijna het dubbel aantal stemmen heeft, nl. 1 086 000 stemmen. Komt daarbij dat de PS de partij is die mag bepalen wie mee regeert. Goed om weten ook is dat de helft van de PS kiezers “Nieuwe Belgen” zijn die graag profiteren van ons sociaal systeem. Conclusie: de hardwerkende Vlaming mag betalen maar heeft zo goed als niets te zeggen. Dit omdat bepaalde “Vlaamse” traditionele partijen (vooral Ovld) bereid zijn naar de pijpen van de PS te dansen als ze maar mee aan de macht mogen.

 7. Hoeveel maal moet Bart De Wever nog herhalen dat hij tegen separatisme is en dus tegen Vlaamse onafhankelijkheid en de Vlaamse zaak niet vooruit wil helpen door een coalitie met het Vlaams Belang?

 8. Bart De Wever probeert de PS om te praten om een N-VA-dictatuur in Vlaanderen te kunnen vestigen. Zijn idool Julius Caesar was ook al een dictator en werd voor die reden door Romeinse senatoren om het leven gebracht.

 9. Beste lieve mensen. Voer aUb die theaterklucht ‘de Stomme van Porticy’ nog eens op, dan is het land direct gesplitst. Eventueel mag er een paar keer met een aftands voorlader kannon geschoten worden, om de zaak te bespoedigen. Dát is ooit nog gedaan… en het werkt ! Dus waar wachten we op.

 10. De Wever staat in zijn hemd. Zelfs in Vlaanderenen. Hij krijgt zijn confederalisme aan de zelfs in Vlaanderen niet verkocht. Open-VLD, Groen en PvdA zijn mordicus tegen (30%), met VB wil hij geen zaken doen (20%). CD&V en Vooruit reppen met geen woord over confederalisme, dus zij zijn geen vragende partij. Ik geloof nooit dat zij zouden instemmen met de defederalisering van de sociale zekerheid. In Wallonië zijn alle partijen mordicus tegen. Het wordt dus niets. Zowat alle partijen zijn het meest gebaat bij een NVA die federaal niets in de pap te brokken heeft. Per slot van rekening gaat het maar om 10-15 procent van de stemmen in België. Niet nodig en niet nuttig. Quantité négligeable. De Wever heeft 20 jaar lang gefaald. Exit die charlatan.

 11. Weer een reden temeer om te splitsen zodat “België barst” en de Vlaamse geld- stroom die louter en alleen reeds decennia lang enkel richting vloeit naar de hangmatten over de taalgrens, eens en voor altijd ophoudt zo gul te stromen.

 12. Hieruit kan je 3 conclusies trekken:
  1/PS wil federaal NOG meer macht door nog meer bevoegdheden over te hevelen naar de federale regering waar zij de touwtjes in handen hebben.
  2/De Wever weet heel goed dat zijn zogezegd plan GEEN ENKELE kans op slagen heeft maar kan zich na de verkiezingen daar gemakkelijk uitpraten door te zeggen dat het de schuld van de PS en hun Vlaamse(?) handlangerspartijen is, zoals hij dat altijd doet. Een stem voor NVA resulteert automatisch in een stem voor SPA en PS!
  3/ Tenzij VB een verpletterende meerderheid haalt krijgen we een Vivaldi2, misschien zonder Groen maar met NVA en het faillissement van België gaat gewoon verder!

 13. De “stomme van Portici” die aanleiding zou hebben gegeven tot georganiseerde onlusten is correct. Dat ze het startsein voor de Belgische onafhankelijkheid was een tricolore mythe. De secessie werd in 1831 ter hoogte van Leuven, afgedwongen door een Franse legermacht van 70.000 man sterk onder leiding van maréchal Gérard een veteraan die in 1815 deelnam aan de slag van Waterloo. In Leuven kwam het net niet tot een confrontatie met een Hollandse legermacht (35.000 man). Ook al omdat Engeland ondertussen een coalitie had gevormd met Frankrijk om haar last minute keuze, in casu, vrede te nemen met de Belgische onafhankelijkheid als compromis voor de Franse annexatie.

 14. De voornaamste hinderpalen voor Vlaamse autonomie zijn Bart De Wever en Theo Francken en de partij N-VA die ze in een machtsgreep houden. Anderzijds moeten de nationalisten garanties
  bieden aan de tricolore Vlamingen dat ze meer baat vinden bij een democratisch Vlaanderen dan wat nu het geval is in een crypto totalitair Belgo N-VA Vlaanderen. Een democratisch kiessysteem waar de kiezer bepaalt wie het land bestuurt en niet langer de totaliaire partijvoorzitters. Referenda over de inhoud van staatshervormingen alvorens stemming in het parlement. We moeten stoppen met ons te focussen op N-VA als loyale speler. De huidige leiders van N-VA zijn onbetrouwbaar en autocratisch. Ze vormen de spil van de partijdictatuur en het voornaamste obstakel naar een democratisch en zelfstandig Vlaanderen.

 15. Magnetoscope, verouderde technologie van de 1970’s.
  Je raakt ze 2ehands zelfs gratis aan de straatstenen niet kwijt.
  In de versnipperaar en de bruikbare stukken recycleren.

 16. Wat gaat ‘meester-tovenaar’ De Wever nog allemaal uitvinden om zogezegd Vlaanderen meer zelfstandigheid te geven en uiteraard zelf aan de macht te kunnen blijven. Zoals altijd overschat De Wever zichzelf. Hij vergeet één ding: “it takes two to tango”. Droom rustig verder, Mr De Wever.

 17. Alleen het Vlaams Belang beschikt over personeel op niveau om te onderhandelen met de Walen. N-VA is dezelfde flauwe kost als CD&V. Geparalyseerde konijnen wanneer ze oog in oog staan met Waalse politici/collega’s.

 18. Met Vivaldi en N-VA strategen zijn de Vlaamse belastingbetalers prioritair de portemonnnee aan het vullen van de politieke partijen in Wallonië en Brussel. Met N-VA in de Wetstraat (2014/2018) was dat niet anders. En de N-VA-Vlaamse regering speelt ook al voor muilezel. Hier ligt dus de fundamentele breuklijn tussen Vlaamse patriotten (Vlaams Belang) en Waalse collaborateurs (N-VA), en niet elders. N-VA noemt die fiscale fraude solidariteit met de Volksrepubliek Wallonie-Bruxelles. Het zal Vlaanderen nooit lukken om binnen de Belgische structuren een einde te maken aan die fiscale fraude. De corruptie is te groot in de Wetstraat en het Martelarenplein. Quid cordon sanitaire? Een politieke levensverzekering voor het Waals en Franstalig profitariaat en but not least… N-VA. Kijk maar naar de perfide Bart De Wever, volle bak kritiek op het Vlaams Belang, CD&V, OVLD, Groen en de PVDA. De enkelingen die momenteel genade vinden in zijn ogen: de PS en Vooruit. Niet toevallig zijn deze drie kompanen allergisch voor democratische en institutionele hervormingen gekoppeld aan meer effectieve inspraak van de burger. Nochtans werden niet lang geleden de socialisten nog valselijk verketterd door Bart De Wever, toen N-VA haar blijde intrede deed in de Wetstraat en haar geloofsbrieven overhandigde aan de Waalse Belgische premier Charles Michel. Maar zoals Bart pleegt te zeggen:”Geld stinkt niet”.

Plaats een reactie

Delen