Table Mountain over looking the township of Khayelitsha

Uncategorized

Militaire activiteit van Zuid-Afrika in Congo en Mozambique

Jan Van Aerschot

Zuid-Afrika is vandaag met 1.200 manschappen aanwezig in Oost-Congo, om de daar opererende gewapende groepen te neutraliseren. Daarnaast zijn er 1.495 manschappen in de provincie Cabo Delgado in Noord-Mozambique.

Sinds 2017 plegen islamitische extremisten er terreurdaden op de bevolking. Tenslotte worden ook zo’n 200 soldaten ingezet in de kustwateren van de zuidelijke Indische Oceaan, onder meer in de strijd tegen piraten. De hele opzet moet worden gezien als een poging om Zuid-Afrika’s prestige op het zwarte continent te verhogen, terwijl men door het indijken van de onrust in Afrikaanse staten ook probeert de vluchtelingenstromen richting Zuid-Afrika enigszins in te dijken.

Niet alleen in de CAR destijds, maar ook nu kunnen bij de inzet van Zuid-Afrikaanse troepen commerciële motieven een rol spelen. Tenslotte zijn in Congo ook Zuid-Afrikaanse maatschappijen actief.

Lees hier verder over ‘Zuid-Afrika: Een vredesduif met kantjes’

https://palnws.be/2023/05/zuid-afrika-een-vredesduif-met-kantjes/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Aardrijkskundige Jan Van Aerschot houdt de blik op zuidelijk Afrika voor PAL. Voor 't Pallieterke doet hij dat al sinds 2010. Jan is auteur van drie boeken - in 2023 verscheen 'Donderwolken boven Zuid-Afrika' (polemos.be) - en tientallen artikels voor diverse tijdschriften. In de periode 1994-2017 was hij hoofdredacteur van het thans digitale Saamtrek, uitgegeven door de 'Vrienden van Zuid-Afrika'.

Plaats een reactie

Delen