Overbruggingsleningen Vlaamse overheid blijven in trek

Illustratie. Shutterstock

Uncategorized

Overbruggingsleningen Vlaamse overheid blijven in trek

Wannes Neukermans

Eerst door de coronacrisis en nadien door de energie- en Oekraïnecrisis kunnen Vlaamse bedrijven een tijdelijk overbruggingskrediet aanvragen bij de Vlaamse overheid. Uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Rita Moors (N-VA) opvroeg bij bevoegd minister Brouns (cd&v), blijkt dat 77 Limburgse ondernemingen samen voor een totaalbedrag van ruim 14 miljoen euro aan overbruggingskrediet ontvingen omwille van de oorlog in Oekraïne.

Zowel startende als bestaande ondernemingen konden tijdens corona – en nu nog – een beroep doen op de lening. Het bedrijf moet aantoonbaar voldoende afbetalingscapaciteit en een gezond financieel karakter hebben. De overbruggingsleningen zijn opgedeeld in drie categorieën: Corona, Oekraïne en Energie.

Vooral tijdens Covid-19-periode

In totaal hebben 518 Limburgse ondernemingen een aanvraag ingediend sinds de start van de maatregel, blijkt uit het antwoord van minister Brouns: 215 bedrijven vroegen de Overbruggingslening Corona aan, 176 de Overbruggingslening Oekraïne en 127 de Overbruggingslening Energie (cijfers tot eind maart).

In totaal kregen 256 Limburgse bedrijven uiteindelijk steun van de Vlaamse regering voor een totaalbedrag van ruim 31,5 miljoen euro. Als we enkel naar de leningen om de Oekraïnecrisis te overbruggen kijken, gaat het over 77 ondernemingen die steun kregen via de Vlaamse regering.

“De meeste aanvragen kwamen van de groot- en detailhandel, gevolgd door hotels en restaurants, industrie, bouwnijverheid en landbouw, bosbouw en visserij”, reageert Rita Moors (N-VA).

Rest van Vlaanderen

In totaal werden er in 2022 voor meer dan 220 miljoen euro overbruggingsleningen toegekend aan Vlaamse bedrijven. Van de 1.698 aanvragen werden er uiteindelijk 750 goedgekeurd.

De afbetalingstermijn voor de leningen is 24 maanden voor leningen onder de 50.000 euro, en 36 maanden voor leningen vanaf 50.000 euro.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen