Rik Torfs over aantal asielzoekers: “Ik ben voorstander van een gematigde, niet-racistische migratiepolitiek”
Uncategorized

Rik Torfs over aantal asielzoekers: “Ik ben voorstander van een gematigde, niet-racistische migratiepolitiek”

Stijn Derudder

Rik Torfs wil kiezers weghouden van de extremen door een ‘centrum’ aan te bieden. Om te weten wat het centrum is, moeten we weten wat de extremen zijn. Neem nu bijvoorbeeld migratie. Het ene extreem is niemand toelaten, het andere is iedereen toelaten. We vroegen aan Torfs wat het ‘centrum’ zegt over het aantal asielzoekers en migranten dat we moeten toelaten.

“Het probleem is dat we beleidsmatig niet in staat zijn om te bepalen hoeveel mensen er komen”, meent Torfs. “Ik zou als regel nemen dat wanneer het gaat om vluchtelingen in de juridisch-technische zin van het woord, wij de mensenrechtelijke plicht hebben om die op te nemen zolang ze in gevaar verkeren, maar dat is een beperkt percentage van het aantal mensen dat zich aanmeldt.”

Samenwerking met de EU is nodig, volgens Torfs: “Wanneer het gaat over migratie in het algemeen, is het van het grootste belang dat we een politiek kunnen voeren en dat we in België, in samenwerking met Europa, in staat zijn te bepalen hoeveel mensen we kunnen toelaten. Ik ben niet voor een absolute migratiestop, ik denk dat je moet proberen te zien hoeveel mensen we in onze samenleving kunnen opnemen, in lijn met de draagkracht van de bevolking. Ik kan mij vergissen, maar ik denk dat veel mensen niet zozeer tegen een migratiepolitiek waarbij nieuwe mensen binnenkomen zijn, maar wel tegen het gevoel dat onze overheid niet in staat is om enige politiek te voeren waardoor dat onvermogen misschien wel tot een half opengrenzenbeleid leidt. Dat is het probleem, niet het principe zelf om nieuwe mensen toe te laten, denk ik.”

Lockdowns

Tijdens de coronacrisis zagen we dat er lockdowns waren en gesloten grenzen. Toen was het dus blijkbaar mogelijk om geen nieuwe mensen meer toe te laten, maar nu niet meer. Toch wijst dat niet op een soort onwil van de regering, meent Torfs: “Bij corona was er de angst die mensen hadden om dood te gaan. Als die er niet meer is, wordt het toch een andere zaak. Ik zie dat het in de politiek de laatste tijd heel vaak over onvermogen gaat, wat ik heel erg vind. In België is er een onvermogen op vele punten zoals het onvermogen om een evenwichtige begroting op te stellen, maar ook in Vlaanderen om de kwaliteit van het onderwijs te handhaven bijvoorbeeld. Ik denk dat het juist dat onvermogen is dat mensen bang of wantrouwig maakt.”

Vlaams Belang

Als Vlaams Belang aan de macht zou komen, dan verandert dat niet veel, zegt Torfs: “Eerlijk gezegd, stel dat het Vlaams Belang aan het bewind zou komen, dan zullen er ook migratieproblemen blijven en zal het nog heel moeilijk zijn om die allemaal onder controle te houden. Daarom ben ik een voorstander van een open gesprek met niet al te veel verontwaardiging waarbij men een gematigde, niet-racistische migratiepolitiek voert en waar men ook heel duidelijk zegt dat mensenrechten absoluut gevrijwaard moeten worden, terwijl het tegelijk niet zo is dat respect voor de mensenrechten verhindert dat je een migratiepolitiek voert. Dat moet echt duidelijk gezegd kunnen worden, zonder de ‘emo’ en de verontwaardiging die je bij Ecolo-Groen doorgaans vindt bijvoorbeeld.”

Lees hieronder het interview met Rik Torfs uit ’t Pallieterke:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

7 gedachten over “Rik Torfs over aantal asielzoekers: “Ik ben voorstander van een gematigde, niet-racistische migratiepolitiek””

  1. Typische tsjeventaal van de heer Torfs. Veel woorden om uiteindelijk niets te zeggen.
    Veel geblaat en weinig wol! Altijd hetzelfde met dat soort tsjeven “de kool en de geit willen sparen” om in “speaking terms” te kunnen blijven met die zogenaamde niet-extremistische partijen. Er wonen al teveel mensen in Vlaanderen en vooral teveel gelukszoekers van buiten Europa. “Trop is teveel”, mijnheer Torfs.

  2. Daarvoor is het te laat. In het Vlaamse Gewest wonen 5.022.000 personen van Belgische herkomst en 1.677.000 personen van buitenlandse herkomst. Dat is voorbij wat onze samenleving aankan. De deur had al lang toe moeten zijn.

  3. NBD,dat is 30% en dat is de drempel om tot een geweldadige omvolking over te gaan en die nieuwkomers zullen het niet laten,onze rijkdom steekt hun ogen uit en het zullen niet de belastingen van connertje zijn maar die overgewaaide negers en co,.Na 60 jaar zelfbestuur zijn de negers er niet ingeslaagd om een bepaalde rijkdom te creëren ,wij hebben tussen 1880 en 1960 het wel gekund en zelfs met twee WO ertussen in.Vanilla hermans en die andere VUB- negerin zouden beter onze geschiedenis bestuderen dan de zever te verkopen die hen onuitstaanbaar maakt en haat,de slinger komt terug en ipv een plaat zal het een mokerhamer zijn

  4. Met Brussel erbij, want het is niet omdat het Brussels gewest hopeloos verfranst is en zowel politiek als economisch niet Vlaams is dat het er demografisch geen deel van uitmaakt ; het ligt er centraal in, telt Vlaanderen rond de 600 inwoners per km². Wat meer is dan Nederland, 370 en Wallonië, nog geen 270. In een woord ; Vlaanderen is, na staten zoals Monaco en Malta bv. de dichts bevolkte regio van Europa. Hier moeten er bijgevolg andere immigratiecriteria gelden dan elders. Zeker voor inwijkelingen met een andere cultuur, waarvan we al lang ondervinden dat hij niet compatibel is met de onze.

  5. WTF m. Torfs, al decennialang wordt het centrum in gans Europa aangeboden met een snelle afbraak van onze welvaart en waarden tot gevolg en in dit hyper democratisch land is het eerder onwaarschijnlijk dat het VB mee het beleid mag bepalen, de Europese moreel superieuren kunnen nog lang hun vernietigend werk verder zetten, als je even stil bent, hoor je de Champagnekurken knallen in China, Rusland en de VS.

  6. We zijn zo laks geweest dat het draagvlak reeds lang weg is, vooral in het overbevolkte Vlaanderen. We moeten dus tijdelijk kunnen afremmen, tot we op gelijk niveau zitten met de andere lidstaten van de EU.
    Het is onmogelijk om altijd maar scholen bij te bouwen, waar we daarna geen leerkrachten voor vinden. Ook op gebied van woningen en kinderopvang wordt het krap, waardoor de prijzen de pan uit swingen. Hoe gaan we trouwens onze klimaatdoelstellingen nog halen als we alsmaar meer volk toelaten ? Dit kan zo niet verder.

Plaats een reactie

Delen