Van Grieken blikt vooruit op protestmeeting: "Politiek moet luisteren naar verzuchtingen van Vlamingen"

Tom Van Grieken. Photo News

Uncategorized

Van Grieken blikt vooruit op protestmeeting: “Politiek moet luisteren naar verzuchtingen van Vlamingen”

Anton Schelfaut

De Raad van State heeft vrijdag beslist dat de ‘Doe ze Luisteren’-protestmeeting van het Vlaams Belang op het Albertinaplein in Brussel mag doorgaan. Brussels burgemeester Philippe Close (PS) had woensdag besloten om die te verbieden. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken legt uit wat hij precies hoopt te bereiken met de protestmeeting.

Maandag organiseert het Vlaams Belang om 14 uur een protestmeeting onder de noemer ‘Doe ze Luisteren’ op het Albertinaplein vlak bij het Centraal Station in Brussel. De protestmeeting is het sluitstuk van de tiendaagse wandeltocht van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Hij is sinds 19 mei onderweg van Oostende naar Brussel. Tijdens zijn tocht wil hij zoveel mogelijk gewone Vlamingen ontmoeten en naar hen luisteren.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) besloot woensdag om de protestmeeting verbieden. Hij beriep zich daarvoor op een analyse van de politie, waaruit moest blijken dat het goede verloop van zowel de meeting van Vlaams Belang als de geplande tegenbetoging niet kon worden gegarandeerd.

Vlaams Belang vocht het verbod aan bij de Raad van State, die de beslissing van Close vrijdag schorste. “Dit was de enige juiste uitkomst”, reageert Van Grieken. “De Brusselse burgemeester is door de mand gevallen. Het is overduidelijk dat dit een puur politiek gemotiveerde beslissing was.”

Wat hoopt u met de protestmeeting te bereiken?

“We willen met de protestmeeting samen met zoveel mogelijk mensen een signaal uitsturen richting de politieke elite in dit land: de politiek moet luisteren naar de verzuchtingen van de Vlamingen. Er wordt al jarenlang een beleid gevoerd waar de Vlamingen helemaal niet voor gekozen hebben. Wel, als de Wetstraat niet wil luisteren naar de volksstraat, brengen we de volksstraat naar de Wetstraat.”

Waarom organiseert u die net nu?

“We staan op een jaar voor de verkiezingen. De regeringen in dit land hebben aangetoond er niks van te bakken. We willen het hen heel duidelijk maken dat het tijd voor ander en beter is. Het Vlaams Belang staat alvast klaar om de Vlamingen wel het beleid te geven dat ze verdienen.”

Welke maatregelen nemen jullie om de protestmeeting in alle rust te laten verlopen?

“Er zullen stewards ingeschakeld worden die het protest in goede banen moeten leiden. Onze mensen zijn bovendien verantwoordelijke mensen. U zult na een meeting van onze partij bijvoorbeeld nooit een afvalstort of vandalisme aantreffen, zoals dat bij linkse protestmeetings steevast het geval is.”

Wanneer zal u maandagavond tevreden terugblikken op de protestmeeting?

“Als we voelen dat de systeempolitici er slecht van slapen. We willen echt een krachtig signaal richting de Wetstraat sturen: we zijn het beu.”

Hoe is de wandeltocht richting Brussel tot op heden verlopen? Wat staat er nog op het programma?

“De wandeltocht was intensief, maar is erg goed verlopen. Ik heb ongelofelijk veel interessante mensen ontmoet tijdens mijn tocht. Je voelt dat er iets leeft in Vlaanderen en dat geeft moed voor de toekomst. Naar Brussel wandelen is nu het enige dat nog echt op het programma staat. Ik hoop nog een paar interessante mensen te ontmoeten onderweg.”

Zal Michel Van den Brande in 2024 op een Vlaams Belang-lijst staan?

“Ik heb Michel in Blankenberge ontmoet en heb met hem een erg interessant gesprek gehad. Het is nog te vroeg om over lijstvorming te spreken, er ligt nog genoeg ander werk op de plank!”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Van Grieken blikt vooruit op protestmeeting: “Politiek moet luisteren naar verzuchtingen van Vlamingen””

  1. Die burgemeester hoe-heet-ie-ook-weer-al is echt wel een vervelend ventje e. Denkt dat die alles kan verbieden. Die linkse rat moet ieder jaar vreemdelingen aanvoeren om op hem te stemmen. De ballen heeft ie niet om zijn argumenten te verdedigen op het plein waarom hij ons niet leuk vindt. Hij heeft de politie nodig om zijn vuile werk op te knappen. Een echte linkse onderkruiper zonder testikels.

  2. de tegenbetoging is ook toegelaten.Links zal opdraven met staven en stokken,het VB met fluwelen handschoentjes maar ik hoop met een ijzeren vuist in.De boerenbetoging indachtig,voor wie het zich nog herinnert

  3. Dat is dan ook het enige woord wat de PS kent waar werken in staat. De rest van hun hun woordenschat is ook eerder summier: stelen en vernederen van Vlamingen, graaien, sjoemelen…

  4. “Politiek moet luisteren naar verzuchtingen van Vlamingen” (Citaat). Klinkt vrijblijvend. Wat zijn de verzuchtingen van de Vlamingen? Zijn het niet de Vlaamse politici die de Vlaamse eisen sinds mensenheugenis blokkeren in ruil voor mandaten? Was het niet supercollaborateur Bart De Wever(N-VA) die tussen 2014 en 2018, inside in de Wetstraat, de Vlaamse eisen afzweerde? Ik zou al tevreden zijn indien het Vlaams Belang zou luisteren naar de Vlaamse eisen. Eis nummer 1: invoering van referenda, eis nr 2, rechtreekse verkiezing van de premier en de minister-president en eis nr3 hervorming van justitie: burgerlijke partijen krijgen vetorecht bij al dan niet toepassen van de Wet Lejeune bij zware misdrijven. Uiteraard is deze lijst niet exhaustief. Een tip: begin alvast met opiniepeiling bij de VB leden.

  5. Politiek moet luisteren naar de verzuchtingen van de Vlamingen (sic). Correctie: particratie moet luisteren naar de kiezer. Welke partijvoorzitter luistert naar de leden van zijn partij, naar zijn kiezers? Op een partijcongres horen we alleen de stem van de voorzitter. Geen enkele dissonante stem. Führer befehlt, wir folgenprinzipe. Neen Tommeke, de partijvoorzitters moet inside de partij beginnen met zich democratisch te laten verkiezen: dwz met minstens een tegenkandidaat. Vervolgens moeten de partijvoorzitters een contract tekenen met hun kiezers en zich borgstellen voor de uitvoering van essentiële kiesbeloften. Mijn eis afschaffing van de vetorechten voor de Franstaligen en de dubbele meerderheid bij parlementaire besluitvormingen. In het federaal parlement zijn alleen Belgen. Niets communautair, niets etnisch, niets raciaal noch religieus. Een man, een stem nul veto.

Plaats een reactie

Delen