Vraag van de Week: Een cordon sanitaire rond de PVDA?

Raoul Hedebouw. Photonews

Binnenland politiek

Vraag van de Week: Een cordon sanitaire rond de PVDA?

PAL

Jong Groen-covoorzitter Kilian Vandenhirtz stelde vorige week in De Afspraak op Vrijdag dat er wat hem betreft een cordon sanitaire rond de PVDA-PTB zou mogen. “We zien dat PVDA moeilijkheden heeft om mensenrechtenschendingen van bepaalde regimes te veroordelen.” Dat is voor (Jong) Groen een rode lijn, vertelt hij. Zou u een cordon rond de PVDA willen?

Het cordon sanitaire is een afspraak tussen politieke partijen om op geen enkele wijze samen te werken met het Vlaams Blok en nadien het Vlaams Belang. Geen bestuursakkoorden, stemafspraken, gezamenlijke persconferenties… In Franstalig België ligt zelfs in debat gaan met een Vlaams Belanger nog erg gevoelig.

Mensenrechten

Rond de marxistische PVDA is dat cordon er niet. Dat terwijl die partij aanschurkt tegen regimes die bekendstaan voor hun mensenrechtenschendingen. Zo wilde Vlaams Parlementslid Jos D’Haese de historische balans van Stalin niet opmaken en zag hij “geen sluitende bewijzen” van Chinese agressie tegen Oeigoeren. Bovendien wil de partij van Raoul Hedebouw volgens verschillende mensen “het systeem omverwerpen” en zouden ze daardoor “staatsgevaarlijk” zijn.

Wat denkt u? Bent u een voorstander van een cordon sanitaire rond de PVDA? Of lijkt het beter om het cordon volledig af te schaffen? Stem hieronder en beargumenteer uw mening in de reacties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




14 gedachten over “Vraag van de Week: Een cordon sanitaire rond de PVDA?”

  1. In een democratie is een cordon sanitaire niet wenselijk, zelfs ongepast. Als een partij opkomt voor de verkiezingen en de nodige stemmen haalt, moet ze ook kunnen deelnemen aan de macht. Partijen die andere partijen bij voorbaat uitsluiten in een democratie, hebben andere doelen voor ogen.

  2. Kei goed idee van de extreem linksen die graag andere mensen uitsluiten (behalve moslim(terroristen)). Nog een beter idee is om een cordon te leggen rond alle partijen omdat ze corrupt zijn, omdat ze cumuleren, omdat ze onbekwaam zijn, omdat ze Vlamingen uitsluiten en uitschelden voor paljas op tv, omdat ze graaiers zijn enz enz. En dan gaat elke partij op zijn eigen houtje naar de verkiezingen en de grootste wint, YES! En niet zoals stommelein uit Oostende die nu met 3 partijen samen gaat of zoals Trutten uit Aarschot die verlegen is om onder de naam vld (scheldwoord) op te komen.

  3. Een cordon rond eender welke partij ondermijnt de democratie , laat het nu net die partij zijn wiens mond overloopt over democratie en gelijke rechten voor iedereen die hier destijds mee op de proppen kwamen en het nu weer willen blijkbaar .

  4. Volledig akkoord.
    Elkeen die zich geroepen voelt en aansluit met een voldoende grote groep met een gelijkaardige mening mag zich kandidaat stellen om het volk te vertegenwoordigen. En alle media zouden voor elke groep een gelijke plaatsruimte moeten voorzien tijdens de kiescampagne.
    Helaas bestaat er een cordon en zullen de meeste media nooit een mening die hun onwelvallig is opnemen in hun uitgaven. Dus wat de burger eventueel denkt wordt wel soms gevraagd maar meestal nooit gehoord!

  5. Degenen die andere partijen in een cordon plaatsen en die zichzelf graag het etiket “democraat” opplakken zijn eigenlijk de ergste antidemocraten. Zij hebben de mond vol van verbinden en inclusie maar doen net het omgekeerde. Zij sluiten bij voorbaat uit. Gelukkig beginnen meer en meer Vlamingen het ondemocratisch karakter van het cordon in te zien en bijgevolg de partijen die het cordon promoten in het stemhokje af te straffen.

  6. Als dit zo voortgaat met cordons allerhande zullen het straks cordon-partijen zijn die de meerderheid uitmaken. Nu al zit de grootste partij in Vlaanderen in de opgezette constructie van Gheysels. En in Wallobrux is de PTB de sterkste klimmer.

  7. Cordon sanitaire is gewoon ondemocratisch of je voor of tegen een partij bent , speelt zelfs geen rol
    ieder partij die de kiesdrempel bereikt , zou mee mogen doen – het zijn burgers die ook belastingen en taxen betalen
    het geld is anders wel welkom , maar voor de rest moeten ze dan maar hun smoel toe houden – dat is een vorm van Dictatuur

  8. Een cordon sanitaire rond de pvda is een héél goed idee. Een ideologie die het land wil omvormen tot een dictatuur en andersdenkenden in werkkampen wil steken is ronduit gevaarlijk. De kritiek op een cordon rond pvda is weer typisch defensief. Pvda heeft van in den beginne een cordon rond VB gesteund en nu gaan alle VB’ers hier weer de braafste van de klas spelen en tegen een cordon voor pvda preken. AANVALLEUUH!!

  9. Mijn bolletje stond er niet op. De partij die wereldwijd met een illegale cashflow van milieutaksen heult en klimaatmodellen propageert die niet en nooit uitgekomen zijn, moet onmiddellijk ontbonden worden omdat ze probeert al haar politieke tegenstanders en medestanders uit te sluiten. Groen moet illegaal gemaakt worden.

Plaats een reactie

Delen