Principeakkoord bereikt over nieuw EU-migratiepact

Asielzoekers op Lampedusa. Photonews

Binnenland politiek

Zelfs erkenning van geloofsgemeenschappen is communautaire materie

Wannes Neukermans

De federale ministerraad erkende op 17 maart het boeddhisme als niet-confessionele levensbeschouwing. Dat zorgt ervoor dat er in België drie verschillende wetgevingen naast elkaar zullen bestaan: regels voor de confessionele levensbeschouwingen, regels voor de niet-confessionele levensbeschouwingen én regels voor het boeddhisme, dat ook niet-confessioneel is maar andere regels nodig heeft. Brussel vreest voor extra kosten die ze niet kunnen betalen.

Op zich is het al vreemd te noemen dat het boeddhisme als niet-confessioneel wordt beschouwd. “Het is gewoon een godsdienst en in sommige landen zelfs een staatsgodsdienst”, vertelt Mathias Vanden Borre (N-VA). Hij is het met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) eens dat de federale regels voor moeilijkheid zullen zorgen.

Budgettaire context

Het beheer van de materiële en financiële belangen van niet-confessionele gemeenschappen is een federale bevoegdheid. De financiering, organisatie en controle van plaatselijke geloofsgemeenschappen zijn geregionaliseerd. Dat zorgt ervoor dat de geloofsgemeenschappen en niet-confessionele boeddhisten voor 30 procent financieel ondersteund worden. Niet-confessionele vrijzinnigen kunnen op 100 procent steun rekenen.

Het boeddhisme zal het budgettair bloedrode Brussel een extra noot kosten. “De financiële bijdrage voor het Brussels Gewest wordt geraamd op 63.000 euro per jaar, aangevuld met 85.800 euro voor huisvestingsvergoedingen”, vertelt Vanden Borre. “Een bescheiden bedrag op het eerste gezicht, maar niet wanneer we de moeilijke budgettaire context van het Brussels Gewest erbij halen.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Zelfs erkenning van geloofsgemeenschappen is communautaire materie”

  1. Het is niet aan de overheid om religies of levensbeschouwingen al dan niet te erkennen of te subsidiëren. Hierbij mogen we evenwel niet vergeten dat de sommen die de staat betaalt aan de roomskatholieke Kerk geen subsidies zijn, maar wel een schadeloosstelling zoals overeengekomen in het concordaat van Napoleon.

Plaats een reactie

Delen