Asielbudget in 2 jaar tijd verdubbeld

Asielzoekers aan het Klein Kasteeltje. Photo News

Uncategorized

Asielbudget in 2 jaar tijd verdubbeld: kaap van 1 miljard euro komt in zicht

Anton Schelfaut

Het budget dat de federale regering voorziet voor de opvang van asielzoekers is sinds 2021 meer dan verdubbeld. Twee jaar geleden bedroeg het budget voor Fedasil nog 445 miljoen euro. Vandaag is dat 921 miljoen euro.

In de Kamercommissie Binnenlandse Zaken werden dinsdagmiddag de aanpassingen aan de begroting voor 2023 besproken. Daaruit blijkt dat de federale regering 207,2 miljoen euro extra vrijmaakt voor de opvang van asielzoekers, bovenop de 541,9 miljoen euro die ze aanvankelijk had begroot.

N-VA-Kamerleden Theo Francken, Tomas Roggeman en Darya Safai dienden een amendement in om die budgetverhoging te verwerpen. “De kostprijs van het wanbeleid van deze regering op het departement Asiel en Migratie loopt helemaal uit de hand”, reageert Francken. “Sinds mijn aftreden in 2018 diende de regering de opvangcapaciteit uit te breiden met maar liefst 12.141 plekken. En nóg is er een tekort. Dat is dweilen met de kraan open. De factuur is voor de belastingbetaler.”

Bijna 1 miljard euro

Die asielfactuur ligt hoger dan de voornoemde 749,1 miljoen euro. Via de ‘inderdepartementale provisie’, een onbestemde begrotingspost waarmee de regering middelen kan toewijzen in het kader van specifieke beleidsdoelen, vloeit nog eens 147 miljoen euro naar de asielopvang. Daarnaast gaan via twee andere begrotingsposten nog eens enkele miljoenen naar de asielopvang, wat het totaalbedrag volgens het Rekenhof op 921 miljoen euro brengt. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2021, toen de totale begroting voor Fedasil nog 445 miljoen euro bedroeg.

“Met 921 miljoen euro naderen we zelfs de historische kaap van een miljard euro, en dat voor de opvang van mensen die op illegale wijze de Schengenzone en België zijn binnengekomen”, reageert Roggeman. “Leg dat maar eens uit in de Dorpsstraat.”

Darya Safai pleit op haar beurt voor een Australische migratieaanpak op Europees niveau om te besparen op de asielfactuur. Enkel door het onmogelijk te maken om na een illegale binnenkomst een asielaanvraag in te dienen, kan mensensmokkel naar Europa volgens haar worden gestopt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Asielbudget in 2 jaar tijd verdubbeld: kaap van 1 miljard euro komt in zicht”

  1. Eric,je bent dan nog al die directeuren en onderdirecteuren, die de bedienden moeten aansporen ,vergeten.De politiecommissarissen en zwarte-bruine rechters ben je ook nog vergeten,die aangespoelde soort moet over alle rechten beschikken.Gelukkig behoren we tot de blanke rijke 7-vinkjesgroep die dat allemaal zal betalen.Puistenkop anuna zal haar degrowth analyse moeten bijsturen,nl de nogro-growth

Plaats een reactie

Delen