Trump maakt na 2,5 jaar comeback op X | PAL X

De politiefoto van Donald Trump. Twitter

Binnenland politiek

Bart De Wever morgen verkleed als Filips van Marnix op ‘De Quaeye Werelt’

Stijn Derudder


Dit weekend vindt in Antwerpen het middeleeuwse festival ‘De Quaeye Werelt’ plaats. Burgemeester Bart De Wever zal daar zaterdag verschijnen als Filips van Marnix, heer van Sint-Aldegonde. Marnix was ‘buitenburgemeester’ van Antwerpen tijdens het beleg en de val van Antwerpen in 1585.

“Elk jaar in juni wordt het Provinciaal Groendomein Rivierenhof in Deurne tot een middeleeuws decor omgetoverd. Ridders, huurlingen, handelaars en ambachtslieden slaan hun tenten op aan de voet van het kasteel Sterkshof”, laten de organisatoren weten. Ze proberen de vijftiende eeuw zo waarheidsgetrouw mogelijk na te spelen en te beleven. Het festival staat in het teken van het jaar 1477, in navolging van de dood van hertog Karel de Stoute aan het begin van de Bourgondische Successieoorlog. Het bestaat sinds 1999 en is een van de grootste middeleeuwse festiviteiten in de Benelux. Als hoogtepunt van ‘De Quaeye Werelt’ is er de historische veldslag waaraan tal van re-enactmentgroepen uit heel Europa deelnemen.

“Ik probeer sowieso elke editie aanwezig te zijn”, vertelt Bart De Wever in een interview met HLN. “Ik bewonder de passie en de precisie van de mensen die re-enactments doen. De speelse, liefdevolle wijze waarop zij die tijdsgewrichten tot leven brengen en er bij een breed publiek belangstelling voor losweken: hoedje af.”

Strijd tegen centraal gezag

De Wever zal als Filips van Marnix (1540-1598) deelnemen aan een kleiner tafereel op het festival, aangezien ‘De Quaeye Werelt’ zich afspeelt in 1477: “Als Filips van Marnix zaterdag toekomt, zal hij door een erehaag geloodst worden en krijgt hij een aantal Gentse huurlingen aangeboden. Het moet de strijd oproepen die Antwerpen eeuwenlang heeft gevoerd tegen het centrale gezag, of dat nu Brussel, Madrid of Wenen was.”

De Antwerpse burgemeester verduidelijkt waarom Filips van Marnix in die zin ook zijn plaats heeft op het festival: “Hij is bij uitstek de man die tegen de centrale overheid heeft gevochten, met name tegen Filips II en tegen Farnese.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

8 gedachten over “Bart De Wever morgen verkleed als Filips van Marnix op ‘De Quaeye Werelt’”

  1. Ik denk dat de figuur van Janus veel beter zou passen bij BDW. De Vlaamse kant van de Janus medaille, die al tot op de draad is afgesleten door hem, of de Belgische kant die volop blinkt en bij hem nog niet veel openlijk is gebruikt en dus prioritair is. Welke kant denk je dat hij gaat kiezen, zijn voorgeschiedenis kennende in 2024?

  2. Na dit jaar 364 dagen als koning zonder kleren rond te lopen en vijfentwintig procent van zijn stadsgenoten uit te sluiten mag BDW zich een dag vermommen als de beroemste burgemeester van Antwerpen.

  3. Dandy De Wever draagt blijkbaar immer een gilet onder zijn vest, die zelf vaak met fluwelen kraag is afgezoomd en uiteraard tooit hij zich nooit zonder das of strik. Wat zou hij met dergelijk vestimentair vertoon willen compenseren ? Zou hij zo ook onder de douche staan of in het zitbad plonsen ? Zou hij zo vermeende “degelijkheid” willen uitstralen bij gebrek aan authentiek , eigen natuurlijk aangeboren charisma ?

  4. Uit onze rijke Vlaamse spreuken schat ; “Al draagt een aap een gouden ring, het blijft een lelijk ding”, waarmee ik nochtans geenszins die aap wil affronteren,het is immers eenmaal in zijn aard ingebakken om in de bomen te hangen zwieren.

Plaats een reactie

Delen