Politicoloog Nicolas Bouteca: "Ik zal niet hysterisch worden als cordon sanitaire wordt doorbroken"

Tom Van Grieken en Nicolas Bouteca. Photo News en UGent (Anneke D'Hollander)

Binnenland politiek

Politicoloog Nicolas Bouteca: “Ik zal niet hysterisch worden als cordon sanitaire wordt doorbroken”

Anton Schelfaut

Hoewel politicoloog Nicolas Bouteca naar eigen zeggen niet tegen een cordon sanitaire is, zal hij niet “hysterisch” worden als het wordt doorbroken. Dat heeft hij gezegd in een interview met weekblad ’t Pallieterke.

Jong Groen-covoorzitter Kilian Vandenhirtz pleitte enkele weken geleden in ‘De Afspraak op vrijdag’ voor een cordon sanitaire rond zowel het Vlaams Belang als de PVDA-PTB. Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) is niet tegen een cordon sanitaire. “Maar ik zal ook niet hysterisch worden als het wordt doorbroken”, klinkt het.

Bouteca is van mening dat politieke partijen zélf de keuze moeten kunnen maken om niet met PVDA of Vlaams Belang te besturen. “Ik zou het zeer ondemocratisch vinden als politieke partijen een coalitie móéten vormen met die partijen”, legt hij uit.

Maagden van Vlaanderen

Als het de ambitie is om PVDA en Vlaams Belang klein te krijgen, hebben de andere partijen volgens Bouteca geen andere keuze dan ermee te besturen. “Comparatief kiezersonderzoek toont aan dat regeren kiezers kost”, zegt hij. “Ofwel worden die radicale partijen genekt door interne schandalen, ofwel omdat ze mee de last van de verantwoordelijkheid moeten dragen. PVDA en Vlaams Belang zijn de enige ‘maagden van Vlaanderen’, omdat ze nog nooit hebben bestuurd. In het cordon schuilt hun grote electorale kracht.”

Lees hieronder het volledige interview met politicoloog Nicolas Bouteca (UGent):

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

8 gedachten over “Politicoloog Nicolas Bouteca: “Ik zal niet hysterisch worden als cordon sanitaire wordt doorbroken””

  1. Ik hoef helemaal geen politicoloog te zijn om zulke zever te verkondigen. Maar wat deze zogenaamde expert er bewust vergeet bij te zeggen is dat alle discriminators die 1 miljoen Vlamingen uitsluiten zich volgend jaar zelf in een cordon hebben gewerkt door hun eigen onkunde en graaicultuur. Om dan verder te gaan op het elan zoals de extreem linkse partijen (incluis exit vld) plachten te doen, een cordon rond elke partij wegens corruptie, onbekwaamheid, graaien enz, en de grootste partij levert de premier, welkom Tom Van Grieken, terecht verdiend.

  2. En altijd opnieuw bijeen de zogenaamde “democraten” vervalste despoten te zijn. Elke verkiezing wordt beslist door de stem van het volk. Het zijn net deze figuren die altijd excuses en constructies bedenken om die stem af te nemen!!!
    Zwijg dus over democratie, linkse dwaas!!!🤬🤬🤬

  3. Ik ben tegen een/ het cordon sanitaire. Maar ik maak mij geen illusies over de meerwaarde voor de Vlamingen van een mogelijke coalitie N-VA en het VB. Op gemeentelijk vlak OK. Mijn slogan luidt dan ook:”Nie wieder N-VA” en dat geldt ook voor Groen. Regeringen met coalities leveren alleen anti-politiek regeringen. Wij moeten af van coalitieregeringen en de particratie. Tenslotte: N-VA en VB vergissen zich dat zij de agenda zullen bepalen met onderhandelingen met de Waalse socialisten. Alleen dialoog met de Waalse kiezers kunnen een opening brengen en dat moet via een nationale kieskring.

  4. Vlaams Belang garandeert, op haar Congres, de tweetaligheid in Brussel…voor de Franstaligen. Hallucinant. Want het zijn wel de Franstalige Brusselaars die de tweetaligheid arrogant weigeren toe te passen ten nadele van de Vlamingen. De belofte van het VB is bijgevolg een lege doos. Erger nog, het VB piept geen woord over de niet-naleving van de taalwetten in het huidige Brussel door diezelfde Franstaligen. Blijkbaar is dat niet belangrijk. Doe zo verder en het VB wordt binnenkort een voetnoot in de Belgische geschiedenis. Voor wie het nog niet weet: de federatie Wallonie-Bruxelles is een politieke realiteit. Bruxelles derde gewest idem dito. Een enclave in Vlaanderen? En Gibraltar dan?

  5. Bart De Wever glundert. De verkiezingen zijn pas in 2024 en Tommeke Van Grieken staat, anno 2023, al te bedelen bij BDW om samen een coalitie te vormen. Gewoon samen het huidige N-VA wanbeleid verder zetten. In al zijn gulheid is de voorzitter van het VB bereid om na de annexatie van het kalifaat Brussel, aldaar de Franstalige meerderheid bescherming van taal en cultuur te verzekeren. Een nieuwe koehandel en politieke speculaties boven de hoofden van de (Vlaamse) kiezer, quantité négligeable zoals sinds 1831. Een rationeel politicus zou beginnen met een referendum om de draagkracht van zijn ideeën te toetsen met de publieke opinie. Neen dus bij het VB. Andere heikele vraag:”is de kiezer bereid om het wanbeleid van Jan Jambon (N-VA) verder te zetten?” Moet de kiezer in 2024 misschien een nieuwe partij zoeken om een proteststem te kunnen uitbrengen of gewoon niet langer deelnemen aan het electoraal gesjoemel? Remember Tommeke: Geen inspraak voor de kiezer=geen stem van de kiezer. Dat is mijn inzet voor 2024.

  6. Bert is de enige realist,de anderen zijn op dit forum,niet realist.In 2006 heeft men beslist dat er geen enkele regio onafhankelijk kan worden zonder toestemming van de andere leden,maw we zitten vast aan belgistan.Confederaal kan lukken als NVA en VB samenwerken en samen 51%halen,enkele cvp-ers en liberalen zullen die coalitie wel steunen.Links zal onder invloed van de franstalige ps en écolo hun kant kiezen.De scheiding zal enkel toegestaan worden wanneer het IMF en de schulden te hoog geworden zijn de scheiding zal toestaan en steunen om verdere ontsporing van belgistan tegen te gaan,.Vlaanderen zal voor zichzelf kunnen zorgen en desnoods een deel van die schulden over nemen want het zijn per slot van rekening spaargelden van andere mensen dat we krijgen om te overleven.Er moet daar ook eens aan gedacht worden en BDW heeft feitelijk gelijk.

Plaats een reactie

Delen