Gilbert verontschuldigt zich voor "ongelukkige" anti-Vlaamse tweet: "Geen politieke connotatie"

Philippe Gilbert. Photo News

Uncategorized

Gilbert verontschuldigt zich voor “ongelukkige” anti-Vlaamse tweet: “Geen politieke connotatie”

Anton Schelfaut

Voormalig wielrenner Philippe Gilbert heeft zijn excuses aangeboden nadat hij afgelopen weekend onder vuur was komen te liggen voor een anti-Vlaamse tweet. Hij ontkent dat hij met zijn tweet een politiek statement wilde maken. “Ik sta heel ver af van de separatistische en regionale debatten in ons land”, reageert Gilbert bij de Franstalige krant Sudinfo.

Gilbert deelde ter gelegenheid van de nationale feestdag een cartoon waarop te zien is hoe hij zijn fiets in de lucht steekt, gehuld in de Belgische kampioenentrui, terwijl hij op een Vlaamseleeuwenvlag staat. Onder meer N-VA-Kamerlid Theo Francken was niet te spreken over Gilberts tweet. “Deze Waal stapt op de vlag van het volk dat het zijne onderhoudt, zelf woont hij al jaren in het belastingvrije Monaco”, merkte Francken fijntjes op. “Dan hebben we eens een rijke Waal die solidair zou kunnen zijn met zijn verarmde volk, vlucht die toch wel weg zeker. Om zeker niet solidair te moeten zijn.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ongelukkige keuze

Gilbert zelf ontkent in een reactie aan de Franstalige krant Sudinfo dat de cartoon een politieke boodschap bevat. “Het is gewoon een karikatuur die werd getekend door een Vlaamse kunstenaar na mijn succes in de Ronde van Vlaanderen (2017), in de Belgische kampioenentrui”, nuanceert hij.

Verder wijst Gilbert erop dat iedereen zijn overwinning destijds een “krachtig symbool” vond. “Een Waal die de Ronde wint, 30 jaar na Claudy Criquielion, met het zwart-geel-rood op zijn schouders: er was niets mooiers om mijn verbondenheid met België uit te drukken”, legt hij uit.

De voormalige wielrenner geeft toe dat het “misschien een ongelukkige keuze” was om de bewuste cartoon ter gelegenheid van de nationale feestdag opnieuw te verspreiden. Hij verontschuldigt zich ook bij “alle Nederlandstalige vrienden die misschien zijn afgeschrikt door deze beeldkeuze”. “Zoals jullie weten zijn mijn vrienden zowel Vlamingen als Walen en bovenal, in mijn hart, zijn ze Belgen. Ik sta heel, heel ver af van de separatistische en regionale debatten in ons land”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

17 gedachten over “Gilbert verontschuldigt zich voor “ongelukkige” anti-Vlaamse tweet: “Geen politieke connotatie””

  1. Exuses of niet , zijn statement is ondertussen reeds gemaakt , trouwens het is niet de 1ste keer dat hij iets dergelijks doet , een Waal mag steeds arrogant doen tegenover een Vlaming , wij moeten heel deze arrogantie plaatsen onder de noemer Solidariteit zowel in hun taal als in het geven van Geld – omgekeerd daaretegen wordt geplaatst in Vlaamse Nazi’s of Faschisme – en Ja 75% van de Vlamingen slapen lekker verder

  2. Dat fiere Franstalige belgiscisme van Gilbert (en Justine Henin e.a.) kennen we maar al te goed: als ze arm zijn profiteren van Vlaams (belasting)geld en als ze welgesteld zijn de Belgische belastingen ontwijken door zich in Monaco te domicilieren.

  3. Dat is het discours van Bouchez ook! Ze zijn vooral goede “Belgen”!!Nee hoor je bent absoluut geen “goede” Belg als je constant de meerderheid in dit land beledigd en minacht door bvb hun taal niet te spreken .Maar Gilbert zou 2x moeten nadenken niet willen mee betalen voor La Belgique is geen toonbeeld van goede Belg zijn wel van een hypocriete arrangeur!!Intussen mag de Vlaming elke jaar meer dan 2000 € bijpassen om de “Goede Belgen vanover de taalgrens” van extra centen te voorzien terwijl Gilbert ttracht zo weinig mogelijk bij te passen!Typisch Waalse mentaliteit!!Foei Philippe je bent door de vloer gezakt al mijn achting voor u ligt in één klap op het stort

  4. Ze zijn zo lief, die Francofonen. Tot het er op aankomt en hun supremacistische hebberigheid telkens weer de bovenhand haalt en ze teruggrijpen naar la Belgique die haar kolonie Vlaanderen onderworpen, uitgebuit en vernederd moet houden. Terechte tweet van Francken die daarentegen na een schouderklopje van Bouchez géén bezwaar had tegen de voortzetting van de miljardentransfers.

  5. Waarom blijft die Waal niet in Monaco ipv hier de Vlamingen te komen jennen?
    Bekende personen denken toch vaak dat ze zich veel kunnen permitteren.
    Degoutant manneke. Genoeg woorden aan verspeeld!

  6. Dit is waarheid als een koe ! Ik heb nog een tijdje in Wallonie gewoond, als je ook maar iets tegenstrijdigs durft beweren over de Ps dan ben je meteen een “sale flamin”.

  7. Wie is die zgn. “Vlaamse kunstenaar” dan? Indien het een “kunstenaar”-subsidievreter is mogen ze die stante pede droogleggen, waarschijnlijk alweer een armzalig sujet dat bijt in de hand die hem voedt.

  8. waalse sporters komen in Vlaanderen sporten en sluiten zich aan bij een Vlaamse club omdat er in wallonistan geen accomodaties zijn.Dat ventje was wel gelukkig toen hij bij Quick Step en P Lefever mocht beginnen.Moet er ook niet van hebben.

  9. Er is een oorzakelijk verband. Als zelfs Bart De Wever in de media de PS bewierrookt, en het VB verketterd, dan denken Waalse gelijkgezinden dat Vlaamse kritische stemmen sowieso te associëren vallen met rechtse extremisten uit Vlaanderen. Dat is een beeldvorming die BDW verspreid en die kritische Vlamingen, in het algemeen, verdacht maken bij het socialistisch publiek in Wallonië.

Plaats een reactie

Delen