Alain Mouton (bron bekend bij de redactie) - Eric Zemmour (bron - Shutterstock)

PAL CAST

PAL CAST. “In Frankrijk zien we een patriottisme dat zich afzet tegenover het nationalisme”, weet Trends-redacteur Alain Mouton

Stijn Derudder

De maand juli is een bijzondere maand wat betreft nationale feestdagen. ‘The Fourth of July’ is de feestdag van de Verenigde Staten, 11 juli die van Vlaanderen, ‘Quatorze juillet’ is de nationale feestdag van Frankrijk en 21 juli is er ook nog eentje, namelijk van België/Belgique/Belgien, of als we de nationale voetbalbond zouden mogen geloven, van ‘Belgium’. We praten over die feestdagen met Alain Mouton, Trends-redacteur en coauteur van het boek ‘Et alors? Waarom de Fransen zo Frans zijn’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

4 gedachten over “PAL CAST. “In Frankrijk zien we een patriottisme dat zich afzet tegenover het nationalisme”, weet Trends-redacteur Alain Mouton”

  1. “…A nation under God” is idd een directe weerspiegeling vh Plakkaat v Verlatinghe. Het idee dat een overheid de burgers moet dienen en enkel het recht heeft om te besturen zolang ze niet tiranniek wordt en automatisch het recht verliest om te besturen wanneer ze wél tiranniek wordt, komt van het Plakkaat v Verlatinghe. Iets wat zelfs moderne Amerikanen niet begrijpen omdat het hun eigen geschiedenis pre-dateert. Amerikaanse atheïsten zullen zelfs argumenteren dat het woord God niet in hun grondwet staat wanneer heel het concept waarop hun grondwet geschoeid is, het Plakkaat v Verlatinghe is.

  2. Nationalisme is een politieke overtuiging waarbij mensen heel trots zijn op hun land. Nationalisme kan gebruikt worden om de sociale cohesie en de interne integratie te bevorderen binnen de eigen natie of in group, en kan dan leiden tot het eisen van integratie als voorwaarde om tot die natie te kunnen behoren. Een nationalist is per definitie een patriot. Een Belgische en Vlaamse nationalist zijn twee verschillende varianten. Nationaal-socialisten, imperialisten en zinionisten zijn extremere varianten. Marxisten zweren bij het internationalisme maar in de Sovjet-Unie werd dat door de Russen gecombineerd met Russisch nationalisme. Let wel! Het joods nationalisme/patriotisme steunt op de gemeenschap en de staat Israël, en binnen die groep bestaat er een nauwe solidariteit van de rijken met de armen.

  3. Nele,er bestaan geen Vlaamse nationalisten omdat Vlaanderen geen staat is,een franstalige minderheid en enkele Vlaamse verraders,vld en andere vivaldidioten,weigeren om van Vlaanderen een Staat te maken maar wel een spaarpot voor een land dat belgië(belgistan)genoemd wordt.Ik heb mijn legerdienst gedaan in 1972 voor België,nu zou ik weigeren maar ik zou wel voor Vlaanderen opkomen indien Vlaanderen een zelfstandige Staat zou zijn.Fier om een Vlaming te zijn,niet om burger van belgistan te zijn.Eerst Vlaanderen,Vlaming en dan zien hoe het internationaal moet,Zwitserland en Japan beslissen ook zelf wat goed is voor hun land.Idem voor Hongarije en Polen.

Plaats een reactie

Delen