Joris Van Cauter (bron - Photonews)

PAL CAST

PAL CAST. Joris Van Cauter: “‘Trial by media’ maakt vandaag deel uit van het sanctioneren”

Stijn Derudder

Meester Joris Van Cauter heeft de zaak-Reuzegom nog maar enkele dagen achter de rug wanneer we hem ontmoeten en de affaire-Conner Rousseau was ondertussen volop losgebarsten. In beide gevallen is er sprake van ‘trial by media’, een fenomeen waarmee de topadvocaat in heel wat van zijn zaken rekening moet houden. We praten met hem ook over perslekken, klassenjustitie, zelfverdediging, bloedwraak en de werking van justitie en politie.

Joris Van Cauter heeft veel aandacht voor het fenomeen ‘trial by media’, want het heeft een enorme impact op cliënten. “Soms zijn cliënten banger van de mensen achteraan in de zaal dan van de rechters die voor hen staan”, vertelt hij. “Men heeft immers geen vat op wat de media schrijven en hoe een goede reputatie daardoor definitief kan verdwijnen. Een bepaald geval, soms niet eens een fout, want je kan ook onschuldig zijn, kan je voor de rest van je leven achtervolgen.”

Beluister hieronder ons gesprek met hem…

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

2 gedachten over “PAL CAST. Joris Van Cauter: “‘Trial by media’ maakt vandaag deel uit van het sanctioneren””

  1. Los van bovenstaande ‘cases’, misschien een uitnodiging aan de redactie van Palnws:

    Ware het mogelijk om vanaf nieuwjaar enkele bizarre wetten samen te vatten en de ondertekenaars bij naam te vermelden?

    Zo worden stemmers herinnerd aan wat er gebeurt met hun stem.

  2. Als je ziet hoe gepolitiseerd justitie geworden is, bv de reuzegommers die justitieel beschermd worden omwille van hun afkomst, de groepsverkrachters die maar een “opstel” moeten schrijven omwille van hun huidskleur; als je ziet hoe de media gepolitiseerd is, door bv de groepsverkrachters in Malta gewoon Dany te noemen omdat dat lijkt op een Vlaamse naam terwijl het duidelijk was in alle internationale kranten dat het om negers ging, dan mag je er inderdaad vanuit gaan dat de stem van het volk op sociale media inderdaad de enige correcte trial is voor deze misdadigers. Dat Rousseau nu weer “vrijgesproken” is, is terug een signaal. Dat die man homo is, zal niemand hem kwalijk nemen maar dat hij geld eist voor een interview en dat hij met eenzijdige beschikkingen naar de media stapt, is een duidelijk teken dat er meer aan de hand is dan aan de kont. Nog nooit is het zo snel bergaf gegaan met justitie en de media in de afgelopen 4 jaar, dan is het logisch dat “trial by social media” het ware gelaat van misdagers toont en bespreekt.

Plaats een reactie

Delen