Minstens 53 Chinese ‘vrijwilligers’ actief als spion in België: “Zo spoedig mogelijk land uitzetten”

Ponthier vindt dat de 53 'vrijwilligers' zo snel mogelijk het land uit moeten. Shutterstock

Binnenland politiek

Uw Mening: Voedselresten in het restafval verbieden is een slechte maatregel

PAL

Etensresten bij het restafval gooien is vandaag de normale gang van zaken, maar is vanaf 1 januari volgend jaar niet meer toegelaten in Vlaanderen. Die maatregel zou de collectieve afvalberg moeten doen krimpen. Uit de meest recente bevraging blijkt dat het merendeel van de PAL NWS-lezers dit een slechte maatregel vindt.

Volgens berekeningen van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij gooiden de Vlaamse huishoudens samen 224.027 ton voedselresten per jaar weg, waarvan het grootste deel in huisvuilverbandingsinstallaties terechtkomt. Daar komt nu dus verandering in dankzij een verbod op organisch materiaal in het restafval.

Verdienmodel

“Dit soort regeltjes past paar al te goed in het verdienmodel van OVAM”, reageert lezer Jack Ryan. “Herinner u hoelang ze het verbod aanhielden om plastieken flessen toe te laten in hun afvalzakken, maar de plastiek die de flessen samen hielt in de supermarkt werd dan weer verboden.”

“Voor mensen met een grote tuin zal een composthoop of -vat wel geen probleem zijn, maar wat met die mensen die geen tuin hebben of op een appartement wonen?”, vraagt Antoon Revyn zich af.

45 procent van de respondenten geeft aan deze maatregel niet te zullen volgen. “Hoe gaan ze het controleren? Snuffelhonden?” 39 procent van de mensen oordeelt dat deze maatregelen het sluikstorten alleen zal bevorderen, terwijl 16 procent er wel van overtuigd is dat dit de afvalberg zal verkleinen. “Persoonlijk vind ik het een goed streven om etensresten bij het GFT te doen”, reageert Peter Van Mele. “De vraag is of het weer een extra regeltje moet zijn. Dit lijkt mij weer een brug te ver.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Uw Mening: Voedselresten in het restafval verbieden is een slechte maatregel”

  1. De foto bij het artikel is misleidend: die toont vooral afval van groenten en fruit en dat is G(groente) F(ruit) T. Samen met tuinafval kan dat in de gepaste container of op de compost. Gekookte of gebakken overschotten bij de compost in de tuin doen, is een uitnodiging voor de ratten.
    Bij ons gaat het GFT in de compostbak, het weinige afval van etensresten in een afgesloten zak bij het restafval. Die container geraakt bij ons pas na een maand vol.
    Ik kan me niet voorstellen dat de restafval-containers aan de voordeur zullen gecontroleerd worden door de mannen van IVAGO, misschien gaan ze minder frequent ophalen, om de 3 weken misschien?
    In elk geval is het pech voor onze overburen: die hebben nog maar recent geleerd dat je etensresten bij het afval doet en niet in de riool giet!

  2. Vanaf hoeveel gram is iets etensrest aan een gebruikte verpakking? En is GFT ook etensrest? Wat met mosselschelpen (waar altijd nog wat eetbaars aan blijft hangen)? Enz. Een mens kan alleen zichzelf belachelijk maken, die van OVAM kennen er wel wat van.

Plaats een reactie

Delen