Christian Laporte (eigen redactie) + Bart De Wever en Christian Laporte (Photonews)

PAL CAST

PALCAST. Franstalige journalist Christian Laporte: “Als België ophoudt te bestaan, ga ik niet op de barricaden staan”

Stijn Derudder

Binnen minder dan een jaar is het tijd voor de zoveelste ‘moeder aller verkiezingen’. Terwijl in Vlaanderen de meest rechtse partij de wind in de zeilen heeft, geldt dat in Franstalig België voor de extreemlinkse, communistische PTB. We praatten met Christian Laporte over de politiek, Franstalig België, het koningshuis en de journalistiek. Als politiek socioloog van opleiding werkte hij jarenlang als politiek journalist en monarchiekenner voor Le Soir en La Libre Belgique. U hoort Wannes Neukermans en Christian Laporte.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

10 gedachten over “PALCAST. Franstalige journalist Christian Laporte: “Als België ophoudt te bestaan, ga ik niet op de barricaden staan””

  1. Tot nader order wordt Vlaanderen bestuurd door een coalitie van oligarchen, filiale van Vivaldi. Het ondemocratische België afschaffen om verder te boeren met een ondemocratisch Vlaanderen. Wat heeft Vlaanderen en de modale Vlaming hierbij te winnen?

  2. Na de machtswissel in september 1944 was de regering-Pierlot VI (bestaande uit het Katholiek Blok, de socialistische BSP-PSB, de Liberale Partij en de communistische KPB-PCB) samengesteld. Vivaldi 2 met de communisten lijkt mij haalbaar op voorwaarde dat OVLD en CD&V niet crashen onder de kiesdrempel.

  3. Heeft er tijdens de bezetting (1940-1944) iemand de afschaffing/ontbinding van België voorgesteld, laat staan geëist? Met uitzondering van De Vlag (een beweging geen partij) niemand. Zelfs de Duitsers niet. Anno 2023 werd er nog altijd geen voorstel tot referendum over de splitsing van België ingediend in het parlement. Waar zitten dan de separatisten? Vivaldi 2 kan desnoods uitgebreid worden met de PVDA en/of tricolore N-VA. “De honden blaffen en de karavaan trekt (ongestoord) verder, zegt een Arabisch spreekwoord. De voorspelde aardbeving zou eens een muis kunnen baren in 2024. Het Belgisch kiessysteem laat weinig ruimte voor substantiële democratische hervormingen die kunnen tornen aan de macht van de klassieke politieke zuilen.

  4. 150 zetels in het FParlement,75 franstalige en 75 Vlaamse,zolang dit niet aangepast wordt zal er niets veranderen.Den flup bereidt zijn dochter voor om koningin te worden omdat er niets zal veranderen.Vlamingen zijn watjes,voetbal,congé,stoverij met friet en een pint bier,dit zijn onze revolutionairen.

  5. Na een belletje met de Wetstraat werd mij medegedeeld dat de Nederlandstalige taalgroep in de Kamer, sinds oktober 2020, 88 verkozenen telt en de Franstaligen 62 verkozenen. De Vlaamse meerderheid is dus zelf verantwoordelijk voor haar politiek- en bestuurlijk falen. En dit zie ik niet veranderen met het (pseudo) confederalisme. Nog niet gezien hoe Bart Dewever, en hij alleen, onderdanig het hoofd buigt als hij koning Filip begroet.

  6. Tsjechië en Slowakije hebben samen gekozen voor de scheiding. Dat kan theoretisch ook onder Vlamingen en Walen, ware het niet dat de meerdheid van de Vlaamse partijvoorzitters overtuigde Belgicisten zijn. Om te slagen zou het Vlaams Belang dus de volstrekte meerderheid in Vlaanderen moeten behalen. Meer concreet: welke Vlaamse politieke partij(en) durft/durven een voorstel tot referendum over Vlaamse zelfstandigheid indienen, hetzij in het Belgisch parlement, hetzij in het Vlaams parlement? Niemand? Dat versterkt mijn vermoeden dat de Vlaamse politieke elite de mensen, hun kiezers, voor de gek houden.

Plaats een reactie

Delen