Van Grieken (VB): "We zijn op weg naar hoogste aantal ‘nieuwe Belgen’ in meer dan 20 jaar"

Asielzoekers aan het Klein Kasteeltje. Photo News

Uncategorized

Van Grieken (VB) luidt alarmbel: “Op weg naar hoogste aantal ‘nieuwe Belgen’ in meer dan 20 jaar”

Anton Schelfaut

Dit jaar dreigen 58.000 vreemdelingen de Belgische nationaliteit te verwerven. Althans, daarvoor waarschuwt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op basis van de nieuwste cijfers van Statbel. Dat zou het hoogste aantal in ruim twintig jaar zijn.

In totaal verwierven in de eerste jaarhelft van 2023 net geen 29.000 vreemdelingen (28.851 om precies te zijn) het Belgische staatsburgerschap. Als die trend zich doorzet, zullen er dit jaar in totaal bijna 58.000 ‘nieuwe Belgen’ bijkomen. Dat is niet alleen meer dan vorig jaar, toen 47.561 vreemdelingen de Belgische nationaliteit verwierven, maar meteen ook het hoogste aantal in ruim twintig jaar.

Drie op de vier vreemdelingen die in de eerste jaarhelft de Belgische nationaliteit verwierven, zijn afkomstig uit niet-EU-landen. Marokko, Syrië en Afghanistan behoren tot de voornaamste herkomstlanden.

“Hoe men het ook draait of keert: de ‘Belgenfabriek’ draait op volle toeren”, hekelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Hij maakt de vergelijking met de situatie in 2000 en 2001. Toen werden als gevolg van de ‘Snel Belg’-wet meer dan 60.000 vreemdelingen tot ‘Belg’ gebombardeerd.

Voordeelkaart

Van Grieken ziet een eenvoudige verklaring voor het hoge aantal ‘nieuwe Belgen’. “Om de nationaliteit te verwerven, zijn de vereisten inzake economische zelfredzaamheid veel te laks en de inburgeringsvoorwaarden te vrijblijvend”, oordeelt hij.

Het Vlaams Belang is van oordeel dat het staatsburgerschap pas mag toegekend worden wanneer men hier minstens tien jaar legaal en ononderbroken verblijft, zich niet heeft bezondigd aan criminele feiten, een loyaliteitsverklaring aflegt, economisch actief bijdraagt aan onze samenleving en slaagt in een burgerschapsproef die onder meer de kennis van de streektaal toetst. 

“Het staatsburgerschap is iets dat moet verdiend worden”, besluit Van Grieken. “Een identiteitskaart moet méér zijn dan een voordeelkaart van de nv België waarop men zomaar aanspraak kan maken en die enkel gebruikt wordt wanneer ze voordelen oplevert.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Van Grieken (VB) luidt alarmbel: “Op weg naar hoogste aantal ‘nieuwe Belgen’ in meer dan 20 jaar””

  1. Waarschijnlijk de meeste met de dubbele nationaliteit, meer anders, als Belgen, en met totaal andere ideologieën. Dus: wij zijn onze eigen ondergang aan het organiseren. Oplossing: Dubbele nationaliteiten niet meer toelaten (zeker voor politiek en ambtenarij) zoals in veel andere landen. Hopelijk spreken ze nog één van de landstalen, anders verstaan we binnenkort niemand meer. Taaltest (zelf te betalen) zoals vroeger opnieuw invoeren.

  2. Vrome wensen van de briefschrijvers. Maar niets zal veranderen. Daarvoor zijn wij Vlamingen veel te laks, te gehoorzaam, te braaf, te goedgelovig. Wij hollen om diverse redenen naar de ondergang en… inderdaad we zien het niet en we willen het ook niet zien. Uit chagrijnigheid zou ik zelfs durven beweren dat we niet beter verdienen. Wie dacht u dat het roer zal omgooien?

  3. In de USA leidde de invasie van Europese kolonisten vanaf de 16de eeuw tot genocide en deportatie van inheemse volkeren naar reservaten alwaar velen de hongerdood stierven. Staat ons eenzelfde lot te wachten. Misschien worden wij op termijn wel gedeporteerd naar Afrika in de Sahara of Siberië. Want in Vlaanderen zal het op termijn drummen worden om een woonst en een job te vinden. En hoe moet dat met de mobiliteit?

  4. Ennne ….waar gaat men die allemaal huisvesten? Ten minste twee centrum steden komen erbij! Die moeten wonene eten en leven! De sociale woningen zitten nu al in hoogste nood !Bovendien komt de sociale zekerheid nog meer onder druk want deze “nieuwe” Belgen” zijn meestal benutters van deze dienst maar geen bijdragers. Dat wordt drummen jongens!Ik zou de betonstop maar vlug vergeten en stop jullie stikstofplan maar in uw..waar de zon nooit schijnt want de boeren zullen werk hebben om al de mondjes te voeden!

  5. Bert,je zit verkeerd.Nicolleken en Habib zullen vliegtuigen inzetten en een luchtbrug maken om al die “jongeren”en bijna gepensioneerden naar hier te halen,we moeten toch solidair zijn.Het kadaster zal opslaan en we sparen 14%van ons loon,de jeugdhuizen worden open gezet en nicolleken kan alle leegstaande appartementen en hotels aan de Vlaamse kust opvorderen om haar partijtje te promoten,.Nu hun voorzitter een dragqueen is geworden zal nicolleken extra moeten compenseren om de moslimmetjes gerust te stellen,hotel met zicht op zee,gratis en een leefloon met aangepast kindergeld,en een belgistaanse ID kaart na zes maanden,luilekkerleven beloofd

Plaats een reactie

Delen