Uw Mening: Democratie komt in gevaar door religieus extremisme

Pro-hoofddoekenprotest in Brussel

Binnenland politiek

Vraag van de Week: Kijkt u uit naar de komst van zelfrijdende wagens?

PAL

Auto’s die voor een groot stuk autonoom rijden, zijn voor federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) niet welkom op onze openbare weg. In bijvoorbeeld Duitsland rijden die auto’s wel al rond, maar die “level 3 zelfrijdende wagens” zijn volgens Gilkinet niet veilig. Bovendien vervuilen die ook en creëren ze eveneens files, redeneert de minister. Kijkt u uit naar de komst van volledig autonome wagens?

Heel wat auto’s hebben al wat technologische snufjes zoals vanzelf remmen, bijsturen wanneer je afwijkt van de rijstrook… In Duitsland gaat het al een stap verder en rijden “level 3 zelfrijdende wagens” al wel rond. Mercedes wil ze in ons land ook aanbieden, maar Gilkinet vindt dat die tussenvorm “een te groot veiligheidsrisico” met zich meebrengt.

In ons land rijden er wagens van niveau 2 rond: automatisch parkeren, de rijstrook volgen in bochten… zijn enkele voorbeelden van toepassingen. Een auto van niveau 3 kan zonder menselijke tussenkomst de omgeving monitoren. Niveau 4 gaat een stap verder en kan binnen een afgebakende zone volledig zelfstandig rijden. Een zelfrijdende auto van level 5 kan alles: de bestuurder mag bij wijze van spreken op de achterbank een uiltje knappen terwijl de wagen hem naar zijn bestemming brengt.

Deze vraag is afgesloten. Bekijk hieronder de resultaten;

https://palnws.be/2023/11/uw-mening-ook-bij-zelfrijdende-wagens-moet-bestuurder-altijd-controle-behouden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




11 gedachten over “Vraag van de Week: Kijkt u uit naar de komst van zelfrijdende wagens?”

  1. Ja, maar gebruikt met beperkte actieradius. Eigen wagen in de parking aan de rand van een stad, en met een zelfrijdende shuttle naar de plaats van bestemming. Terug naar de parking met een andere geprogrammeerde shuttle. Einde van het openbaar vervoer in de stad, en geen parkeerproblemen in de stad.

  2. Als men er in slaagt een absoluut veilig systeem uit te werken, dan zal het meer dan waarschijnlijk veiliger zijn dan het verkeer nu is. Mensen maken u eenmaal meer fouten dan computers.
    Bovendien zou het aan personen die thans geïmmobiliseerd thuis zitten -dat kan om allerlei redenen zijn, daarbij denk ik onder andere aan ‘oude’ senioren en aan mensen met een beperking- de mogelijkheid bieden om toch nog een uitstap te maken, familie of vrienden te bezoeken…
    Zoals de elektrische fiets heel wat mensen nieuwe mobiliteit en buitenactiviteit heeft geschonken en schenkt, kan de zelfrijdende auto mensen uit hun isolement halen, en hen opnieuw meer sociaal contact bezorgen.

  3. Toen computers ingevoerd werden voor belangrijke zaken was elk voorkomend probleem het steeds een fout van de computer.
    Met die zelfrijdende wagens zal bij een ongeval steeds de wagen de aangeduide schuldige zijn. Handen gewassen in onschuld…
    En wat met door ha ck er s gekaapte wagens, misschien bomauto’s, ideaal voor te rr or is te n zonder meteen ook naar de hemel te moeten… Losgeld betalen of anders,…

Plaats een reactie

Delen