Over ons

Nieuws over ’t Pallieterke

Redactie PAL

Zeer gewaardeerde lezer, het is dankzij uw engagement om dit blad elke week in de winkel te kopen, online te lezen of te steunen met een abonnement (onze voorkeur!) dat we intussen bijna 80 jaar ononderbroken het enige Vlaams-nationalistische weekblad van Vlaanderen zijn. Het lezen van dit blad is dan ook meer dan gewoon het zoveelste abonnement in de rij, en dat willen we u graag op deze bladzijde vol Pallieternieuws duidelijk maken. Veel leesplezier en bovenal een goede gezondheid in het nieuwe jaar!

De grote lezersbevraging 2023

Gedurende een maand hielden we met ’t Pallieterke en PAL NWS een bevraging onder de lezers. De respons was met 560 ingezonden antwoordbladen groot en de resultaten bijgevolg representatief, zoals dat in het jargon heet.

Leeftijd en geslacht

De mannen waren in de bevraging met 93,3 procent het best vertegenwoordigd. Zoals verwacht hebben we niet de jongste lezers. 61,6 procent van de respondenten was op het moment van de bevraging 66 tot 80 jaar oud. Daarna volgen de lezers van 41 tot 65 jaar oud (23,5 procent) en die van 81 jaar of ouder (12,9 procent). Slechts 2 procent van onze lezers is jonger dan 40 jaar.

Jurgen Ceder en Karl Van Camp meest gelezen

Het zal u allicht niet verbazen, maar de resultaten bevestigen wat velen onder u al zullen vermoed hebben: de meest gelezen rubrieken zijn die van Jurgen Ceder op bladzijden 2 en 3 en het editoriaal van voormalig hoofdredacteur Karl Van Camp op bladzijde 19.

Uit de bevraging blijkt ook duidelijk dat lezers ’t Pallieterke niet kopen voor de sport- en kunstartikels of de film- en boekbesprekingen. Hoewel we zeker zijn dat die rubrieken inhoudelijk van hoge kwaliteit waren, zullen we vanaf volgende maand toch rekening houden met die resultaten.

Wat wil u dan wel meer lezen? Uit de open antwoorden blijkt tot onze geruststelling toch een zekere tevredenheid. Opinie, binnenlandse politiek, Vlaamse Beweging en Vlaamse onafhankelijkheid, migratie en religie (islam en christendom) en mediakritiek staan bovenaan uw lijstje.

Vormelijke commentaren

De afgelopen weken hebben we in alle stilte al enkele vormelijke aanpassingen doorgevoerd om de leesbaarheid te verbeteren. Zo staan er achter de teksten geen gekleurde achtergronden meer, implementeerden we een uniform kleurenpalet – waardoor ’t Pallieterke niet langer een “kleurboek” is, zoals in de bevraging herhaaldelijk werd geschreven – en werd ook het lettertype aangepast.

Score

De ‘net promotor score’ (NPS), een manier om de tevredenheid van onze lezers te meten, bedraagt voor de gedrukte versie van ’t Pallieterke 70,4 procent. Voor de website is dat 45,2 procent.

Winnaar ballonvlucht Vlaams & Neutraal Ziekenfonds

Onder het goedkeurende oog van oprichter Bruno De Winter trok op Tweede Kerstdag Stan (10) uit de trommel de winnaar van de ballonvlucht. De gelukkige, G. Timmermans uit Liedekerke, wordt eerstdaags gecontacteerd om verder af te spreken. Veel plezier! Uit de bijschriftjes bij de bevraging, bleek overigens dat we voor volgend jaar een prijs dichter bij de grond moeten voorzien, want het aantal Pallieterlezers met hoogtevrees blijkt vrij hoog te zijn.


PAL Academie: de projecten van ’t Pallieterke

Dat ’t Pallieterke meer is dan een gewoon ander blad, mag ook blijken uit de vzw PAL Academie – de voormalige vzw SCEPTR – die als goed doel net als ’t Pallieterke een onafhankelijk Vlaanderen, vrijheid en veiligheid nastreeft. We stellen hierbij enkele projecten aan u voor waarover u later nog veel meer zal vernemen in dit blad.

Onafhankelijkheidsbarometer

Samen met ’t Pallieterke wil PAL Academie het debat over België voeren en aanzwengelen. Terwijl ’t Pallieterke dat inhoudelijk zal gaan doen, wil PAL Academie het draagvlak voor Vlaamse onafhankelijkheid monitoren. De academie bouwt daarom samen met een softwarebedrijf een website die mensen zal toelaten om op een veilige en betrouwbare manier hun stem voor of tegen Vlaamse onafhankelijkheid uit te brengen. De resultaten zal u kunnen volgen in ’t Pallieterke, maar er zal ook worden samengewerkt met andere bevriende organisaties. Het doel? Gemeenten oplijsten waar de meerderheid van de bevolking (ten opzichte van het aantal kiesgerechtigden) voor onafhankelijkheid is. En constante aandacht voor de Vlaamse verzuchtingen.

Christendom: traditie en vervolging

In ’t Pallieterke en op SCEPTR.net vestigden we de afgelopen jaren wel vaker de aandacht op christenvervolging. De middelen die we daarvoor ter beschikking kregen, gingen steeds integraal naar journalistiek rond het onderwerp. Dat willen we verderzetten. Elke zaterdag verschijnt er vanaf 6 januari op PAL.be een artikel van de Nederlandse theologe Sonja Dahlmans en elke vierde zondag per maand verzorgt ze een nieuwsbrief met extra duiding, video en/of een podcast.

PAL Academie steunen? Dat kan!

Wil je graag PAL Academie steunen, dan kan dat uiteraard via het rekeningnummer BE39 7390 1640 4519 van PAL Academie vzw. Vermeld dan zeker ook het project waar u toe wil bijdragen, zoals “onafhankelijkheid” of “stop christenvervolging”.

Weelderige kantoren

De weelderige kantoren van ‘t Pallieterke zijn al decennialang een begrip. Wie een beetje op de hoogte was, wist echter dat het eerder om een grap ging dan om de realiteit. Sinds 1 oktober heeft de redactie echter eindelijk – voor het eerst in bijna 80 jaar dus – eigen moderne kantoren ter beschikking. Met een eigen opnamestudio, vergaderzaal en burelen in het hartje van Grimbergen zijn we alvast wat de huisvesting betreft helemaal klaar voor de toekomst.


’t Pallieterke in 2024: identiteit, vrijheid, veiligheid en politiek

2024 is niet alleen voor de politiek, maar ook voor ’t Pallieterke een belangrijk jaar. Nadat 2023 het jaar van de grote investeringen was, moet 2024 het jaar van de groei worden. En groeien, daarvoor hebben we u nodig. Uit de bevraging bleek dat Vlaamse onafhankelijkheid en – breder – identiteit, vrijheid, veiligheid en politiek de thema’s zijn die u bezighouden. De focus zal daar in de toekomst dan ook volledig op gericht worden.

PAL NWS wordt ‘PAL’ en helemaal vernieuwd

De nieuwe website PAL.be zal helemaal rond die thema’s opgebouwd zijn en ook in het blad zal de focus meer op die onderwerpen gericht worden. Om die reden verdwijnen een aantal minder gelezen rubrieken uit het blad en gaat het weekblad terug naar 16 bladzijden. Het is tegelijk een manier om de prijs voorlopig niet te hoeven verhogen.

De nieuwe PAL.be wordt op donderdag 28 december 2023 online gezet. Wegens de kerstvakantie nemen we nog tot 8 januari om de kinderziektes eruit te krijgen. Vanaf dan moeten we op volle toeren draaien en regelmatig nieuwe rubrieken kunnen gaan lanceren. Om naar uit te kijken! Met de nieuwe website verdwijnen het oude PAL NWS en de app, die helaas al een tijdje niet meer naar behoren functioneerde.

Nieuwe hoofdredacteur en lieftallige secretaresse

Tot slot heten we in 2024 naast een nieuwe hoofdredacteur – begin maart verwacht – ook een nieuwe secretaresse welkom. Lisbeth Hoefnagels, al meer dan 40 jaar trouw op post, kan dan met welverdiend pensioen. We danken haar nu al voor zoveel jaren trouwe dienst!

Vragen? We antwoorden graag!

Zoals hopelijk uit deze bladzijde mag blijken, werken we wel degelijk met een plan om ’t Pallieterke impact te laten hebben en klaar te stomen voor de toekomst. Indien er toch vragen zouden bestaan rond bepaalde artikels in ons blad, waarvan u zich afvraagt hoe die in ons verhaal passen, of in het verhaal waarvan u meent dat het ons verhaal zou moeten zijn, dan beantwoorden we die graag. U kunt uw vragen richten aan [email protected] of per post aan “Uitgeverij ’t Pallieterke, t.a.v. lezers vragen”, Lagesteenweg 5/1 te 1850 Grimbergen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen