De vereenvoudiging van het Strafwetboek: goede zaak of praat voor de vaak?

Roan Asselman. Foto: Eigen redactie

Justitie

De vereenvoudiging van het Strafwetboek: tweede gesprek met jurist Roan Asselman

PAL

Zal het nieuwe strafwetboek ervoor zorgen dat de overbevolking van de gevangenissen aangepakt wordt? Zullen serieverkrachters en recidivisten effectieve celstraffen krijgen? En wat met het principe van vergelding, dat volledig lijkt weg te vallen? Al het bovenstaande bespreekt gastheer Stijn Derudder met jurist Roan Asselman.

Het nieuwe strafwetboek zal in 2024 opnieuw in het parlement besproken worden. Naast een vereenvoudiging, legt de nieuwe wetgeving een aantal nieuwe nuances.

Geen vergelding

Zo verdwijnt het principe van ‘vergelding’ volledig en wordt er in het boek amper over de slachtoffers gesproken. Daarnaast sleutelt men aan de strafniveaus en worden er aantal bijkomende verzwarende omstandigheden toegevoegd.

Abonnees kunnen hieronder de volledige video met Roan Asselman bekijken. Iedere maand zullen Stijn Derudder en Roan Asselman een onderwerp bespeken dat verband houdt met justitie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
2 gedachten over “De vereenvoudiging van het Strafwetboek: tweede gesprek met jurist Roan Asselman”

  1. Zo verdwijnt het principe van ‘vergelding’ volledig en wordt er in het (strafwetboek-)boek amper over de slachtoffers gesproken (sic). Criminaliteit, virtuele business voor de advocatuur, justitie, de narcos en blijkbaar nog ook rendabel voor de liberale economie. Niemand bij Vivaldi die eraan denkt gedetineerden te laten werken voor de kost en inwoon. Rechten van veroordeelden vs plichten van de cipiers (resic). Blauw, groene en rode waanzin in de Wetstraat. In Brussel hebben de marxistische beleidsvoerders gedecreteerd dat wanbetalers die geen huur betalen niet mogen uitgezet worden bij vonnis tijdens de wintermaanden. Quid de rechten van de eigenaars/verhuurders? Gaat de Brusselse overheid opdraaien voor de geleden financiële schade van de eigenaars? Wie zijn trouwens die wanbetalers? Mag dat nog vermeld worden in Belgoië?

Plaats een reactie

Delen