Het bosuitbreidingsplan: veel geld voor weinig bos

Natuurpunt. Foto: Belga

Binnenland politiek

Het bosuitbreidingsplan: veel geld voor weinig bos

Guus van Betten

Vlaanderen is een natuurarme regio met slechts 10 procent bos. Nochtans zijn er voldoende gesubsidieerde organisaties die zich bezighouden met het aanplanten van bossen en was er de belofte van minister Demir om tegen 2024 4.000 hectare bos bij te maken. Die plannen en organisaties kosten handenvol geld, maar brengen weinig zoden aan de dijk.

Natuur is belangrijk en Vlaanderen heeft er te weinig van. Daarom kondigde Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir in 2020 aan om tegen het einde van de legislatuur 4.000 hectare bos bij te maken. Blijkbaar volstond het eigen Agentschap voor Natuur en Bos niet en dus ging de minister een heuse ‘bosalliantie’ aan met organisaties als Natuurpunt om het bosuitbreidingsplan gestalte te geven. Er werd ruim 120 miljoen euro vrijgemaakt om het project te realiseren.

Het bilan van het bosuitbreidingsplan

Van die 4.000 hectare bos is in 2024, de vele subsidies ten spijt, slechts 1.459 hectare gerealiseerd. Er werd daarbovenop ook 600 hectare bos gecompenseerd. Elke boom die gekapt wordt, moet immers gecompenseerd worden. Volgens de meest recente cijfers zou er jaarlijks 200 ha ontbost worden. Er bestaan echter veel uitzonderingen waarbij geen compensatie nodig is, zoals ontbossing voor woningbouw of ter realisatie van Europese natuurdoelen.

Het bebossen van steden, ook een speerpunt van het bosuitbreidingsplan, gaat evenmin van een leien dakje. In Gent werden bomen geplant in de uitgaansbuurt, maar die zijn inmiddels bedolven onder het sluikstort en de uitwerpselen. Het Antwerps stadsbestuur verkondigde fier dat het vorig jaar 6 hectare bos heeft geplant. In de voorgaande jaren werd er echter 225 hectare bos gekapt, vooral voor woningbouw.

Ontbossen met Natuurpunt

De grootste bosbeheerder is het Agentschap voor Natuur en Bos, gevolgd door Natuurpunt. Het Agentschap voor Natuur en Bos telt 700 werknemers en beheert 90.000 ha aan natuur. Waarom het de hulp nodig heeft van Natuurpunt is niet duidelijk. Die vzw heeft haast het monopolie wat subsidies voor natuurbeheer en natuuraankopen betreft. In 2022 ging 44 procent van de middelen van de organisatie naar de aankoop van nieuwe gronden. Dat de subsidies voor grondaankoop door de Vlaamse regering sinds 2020 verdriedubbeld werden, stuit velen tegen de borst. Het gaat soms om landbouwgrond waarbij de vzw de verkoopprijs opdrijft en gegadigde landbouwers uit de markt speelt.

Naast het beheren en aankopen van gronden, doet Natuurpunt ook naarstig mee aan het rooien van bomen. Ze doet dat vaak om onze natuur het aanschijn te geven van een prehistorisch heidelandschap, dat qua uitzicht niet verschilt van een verwaarloosde tuin. Dit ‘heideherstel’ valt onder de Europese natuurdoelen waardoor ook die boskap niet gecompenseerd hoeft te worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Guus van Betten staat in het onderwijs en volgt voor PAL mee de politiek op met een bijzondere interesse voor onderwijs.

3 gedachten over “Het bosuitbreidingsplan: veel geld voor weinig bos”

  1. Guus van Betten heeft zich blijkbaar niet of onvoldoende geïnformeerd bij Natuurpunt.
    – “Waarom het (Natuur & Bos) de hulp nodig heeft van Natuurpunt is niet duidelijk”. Bij mijn weten is dat omdat Natuurpunt werkt met vrijwilligers. Die zijn voor Natuur & Bos én de overheid werkkrachten die niets kosten! Daardoor kunnen subsidies vooral gaan naar aankoop van gronden.
    – “Naast het beheren en aankopen van gronden, doet Natuurpunt ook naarstig mee aan het rooien van bomen. Ze doet dat vaak om onze natuur het aanschijn te geven van een prehistorisch heidelandschap, dat qua uitzicht niet verschilt van een verwaarloosde tuin.” Dit is grotendeels onjuist, want het gaat dikwijls eerder om gebieden waar men herstel beoogt om de biodiversiteit te herstellen. Iemand die daar tegen is getuigt enkel van een principiële negatieve instelling t.a.v. Natuurpunt als vereniging. Bovendien is er ook weinig of geen respect én besef van de waarde van biodiversiteit. “Een prehistorisch heidelandschap” slaat nergens op.

Plaats een reactie

Delen