PVDA-PTB-voorzitter Raoul Hedebouw (Photo News)

Verkiezingen 2024

PVDA en migratie: the sky is the limit

Pepijn Demortier

Hoewel de nadruk vaak op haar economische overtuigingen ligt, hangt de marxistische PVDA/PTB ook een ondubbelzinnig migratiebeleid aan. Hoe gaat de ‘partij van het volk’ om met één van Vlaanderens, en bij uitbreiding Europa’s, meest zwaarwichtige uitdagingen? Hieronder leest u een greep uit het partijprogramma.

Op haar website formuleert de Partij van de Arbeid haar doel helder: het grote taboe in het debat over vluchtelingen en migratie doorbreken. Dat gebeurt volgens de partij het best via de invoering van een humaan vluchtelingenbeleid en “het stopzetten van oorlog en economische plundering.” Hoewel dat op het eerste gezicht eerder vaag klinkt, komt de partij ook met enkele concrete voorstellen.

Migratie en solidariteit

Zo dient voor iedere asielzoeker een gratis integratietraject met taallessen beschikbaar te worden gesteld, en moet de verplichte wachttijd van vier maanden om als asielzoeker te mogen werken worden afgeschaft. Daarnaast dient ook het aantal reserve-opvangplaatsen in de asielopvang te worden verhoogd.

Dat er voor de PVDA/PTB in eigen land veel moet gebeuren is duidelijk, maar ook op Europees vlak heeft de partij haar eigen ideeën over hoe de vluchtelingenproblematiek best dient te worden aangepakt. Zo wil ze geen pushbacks aan de Europese buitengrenzen. In realiteit komt dit voorstel neer op het feit dat iedereen die voet aan grond in Europa zet, ook mag blijven. Men moet niet bijzonder veel verbeeldingskracht hebben om hierin een aanmoediging van economische migratie en mensensmokkel te zien. Wanneer mensensmokkelaars hun ‘klanten’ in Europa blijvend kunnen afzetten, zal dit schrijnend fenomeen eerder uitbreiden dan krimpen.

De rekening

Het is duidelijk dat de PVDA niet-Europese migranten waar mogelijk wil helpen, en dat dit gerust iets mag kosten. Rekening houdend met andere voorstellen uit haar partijprogramma, zoals het aanbieden van gratis maaltijden op scholen, het gratis beschikbaar stellen van menstruatieproducten in alle scholen, openbare gebouwen, wijkcentra, jeugdhuizen en crèches, en een verhoging van het minimumloon tot 17 euro per uur, kan men zich afvragen waar de partij van Raoul Hedebouw het geld voor de extra ondersteuning van migranten nog wil gaan halen. De standpunten op vlak van migratie liggen dan ook in lijn met de overige standpunten van de partij: meer én gratis.

PEPIJN DEMORTIER

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Delen