Vooruit pleit voor een ‘ministerexamen’ en maximumtermijn regeringsonderhandelingen

Vooruit. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Vooruit pleit voor een ‘ministerexamen’ en maximumtermijn regeringsonderhandelingen

Wannes Neukermans

De Belg heeft steeds minder vertrouwen in de politiek en daar wil Vooruit iets aan doen. “Het is cruciaal dat burgers op ieder moment vertrouwen kunnen hebben in hun bestuurders”, klinkt het. “Dat ze het juiste doen, in het algemeen belang.” Daarom pleit te partij onder andere voor een maximumtermijn van zes maanden voor de regeringsonderhandelingen en het invoeren van een ‘ministerexamen’.

Als de huidige peilingen de verkiezingsresultaten ietwat voorspellen, wordt het haast onmogelijk om snel een federale regering te vormen. Om die “overdreven lange regeringsvorming op federaal niveau” tegen te gaan, stelt Vooruit voor om enkele concrete deadlines in te voeren. Drie maanden na de verkiezingen zou er worden gestemd over de vraag of de regeringsonderhandelingen al dan niet moeten worden voortgezet. “Wanneer er na 6 maanden nog geen regeerverklaring is, worden automatisch nieuwe verkiezingen georganiseerd”, zo schrijft de partij van Melissa Depraetere in haar verkiezingsprogramma.

Daarnaast pleiten de Vlaamse socialisten voor een ‘ministerexamen’. Net als leden van de Europese commissie eerst een hoorzitting in het Europees Parlement moeten ondergaan, zouden federale ministers pas de eed kunnen afleggen bij de koning, nadat de Kamer de regering het vertrouwen heeft geschonken. Dit zou ook gelden voor gekozen kandidaten voor de belangrijkste openbare bestuursfuncties.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “Vooruit pleit voor een ‘ministerexamen’ en maximumtermijn regeringsonderhandelingen”

  1. Als ik het goed begrijp willen ze een systeem invoeren waarbij de profiteurs elkaar beoordelen of ze geschikt zijn om minister te worden. Zoals voor de Europese commissie. Schaf dan gewoon de verkiezingen af!

  2. Of de vierkantswortel van 25 trekken (Freya Vanden Bossche (SP.a/Vooruit), Minister van Begroting, stond niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk met de mond vol tanden). Dit voorstel is gewoon een zoveelste poging om de ‘democratie te verfijnen’, lees ‘af te schaffen’. Nu, het benoemen (al dan niet na een flut-examen met doorgegeven examenvragen zoals in de absolute top van Justitie) van niet-verkozen politici tot minister is alvast een fameuze bekentenis van de traditionele partijen van het gebrek aan competentie van hun verkozen kandidaten.

  3. Wat is er nu beter: een aantal onverkozen Ministers en lijken uit de kast halen om de scepter te zwaaien in een Vivaldi-regering (bij gebrek aan potente verkozenen) of Ministers een examen doen afleggen met hoogst waarschijnlijk vooraf gekende vragen voor de linksen? Schieten die socialisten met zulke bekentenis nu niet in hun eigen voeten of weten ze het echt niet meer? Gaan ze nu eindelijk eens die populaire racist en misogeen terughalen om de snel dalende Depraetere-tendens weer om te buigen?

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen