Nederland moet Palestijnse asieldossiers opnieuw gaan behandelen

Demissionair staatssecretaris Van der Burg besloot de behandeling van Palestijnse asieldossiers tijdelijk op stop te zetten. Foto: Photonews

Asiel en Migratie

Nederland moet Palestijnse asieldossiers opnieuw gaan behandelen

Pepijn Demortier

Afgelopen december kwam demissionair staatssecretaris voor asiel Eric Van der Burg met een verwerkingsstop voor Palestijnse dossiers op de proppen. Volgens Van der Burg, politicus voor de VVD, was de situatie in het gebied onzeker en was er volgens hem daarom ‘geen bestendig beleid’ mogelijk, meldt NOS.

Concreet betekende dit dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zich gedurende zes maanden zou onthouden van alle beslissingen omtrent Palestijnse asielaanvragen. Asielzoekers uit Palestina die reeds uitgeprocedeerd waren, moesten dan weer minstens zes maanden wachten op hun terugkeer.

Ongegrond en onvoldoende toegelicht

De Nederlandse Raad van State heeft nu geoordeeld dat de beslissing van Van der Burg ongegrond en onvoldoende gemotiveerd was. Nederland moet dus de asielaanvragen van Palestijnen weer in behandeling nemen, iets waar het de afgelopen maanden handig van had afgezien.

Dus hoewel de IND tot juni wilde wachten met het verwerken van Palestijnse dossiers, moet dat nu ‘onmiddellijk’ gebeuren, aldus de Raad van State. Volgens de Raad had Van der Burg onvoldoende toegelicht waarom een dergelijke verwerkingsstop nodig zou zijn. Bovendien zou zijn beslissing niet gebaseerd zijn op de laatst beschikbare informatie over het Israëlisch-Palestijnse conflict, en dus mogelijk gedateerd zijn.

Klacht van drie Palestijnse vluchtelingen

De uitspraak van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State volgde op een zaak die drie Palestijnse vluchtelingen hadden aangespannen tegen de Nederlandse staat. De motivatie van hun klacht was dat de situatie in Palestina onveilig en mogelijk langdurig was, en daarom niet ‘onzeker’ zoals Van der Burg betoogde.

De klacht kadert binnen de bredere kwestie van gezinshereniging. Veel asielzoekers uit Palestina proberen na aankomst in Nederland hun achtergebleven gezinsleden via de gezinsherenigingsprocedure naar Europa te halen. Door de tijdelijke asielstop van staatssecretaris Van der Burg was dit tijdelijk niet mogelijk, tot de recente uitspraak van de Raad van State dus.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

5 gedachten over “Nederland moet Palestijnse asieldossiers opnieuw gaan behandelen”

  1. die Palestijnen zijn terroristen en iedereen weet het.Hier komen er 350 per maand binnen,de oorlog zal hier ook woeden tussen Joden en terroristische palestijnen die we hier binnen laten en onderhouden,Joden werken en bekostigen zich zelf,die moslims niet,ze kosten ons.Gennezeken heeft al de eerst prijs geschoten,die vermoorde palestijnse terrorist die voor Enabel werkte moest opgeruimd worden en dit is ook gebeurd,anders was het hier gebeurd.Net zoals de oorlog in Oekr.,bij mijn weten geen Navo-lid noch EU-lid,stoppen met geld en wapens geven en de Oekr.die hier verblijven terug naar huis,asap./

  2. die Palestijnen zijn terroristen en iedereen weet het.Hier komen er 350 per maand binnen,de oorlog zal hier ook woeden tussen Joden en terroristische palestijnen die we hier binnen laten en onderhouden,Joden werken en bekostigen zich zelf,die moslims niet,ze kosten ons.Gennezeken heeft al de eerst prijs geschoten,die vermoorde palestijnse terrorist die voor Enabel werkte moest opgeruimd worden en dit is ook gebeurd,anders was het hier gebeurd.Net zoals de oorlog in Oekr.,bij mijn weten geen Navo-lid noch EU-lid,stoppen met geld en wapens geven en de Oekr.die hier verblijven terug naar huis,asap./Nu

  3. Joden werken en bekostigen zich zelf,die moslims niet,ze kosten ons[…]. De zionisten hebben de Palestijnen met geweld verjaagd om beslag te leggen op hun land, dorpen, steden, eigendommen. Wapens en kapitaal worden (nog altijd) geleverd door de Duitse belastingbetaler en ondertussen ook door Amerikaanse, Franse, Belgische en andere gulle donatoren. Ongeziene solidariteit in de geschiedenis van de mensheid.

Plaats een reactie

Delen