De voedingscirkel van de DGE. Foto DGE

De voedingscirkel van de DGE. Foto DGE

Regelneverij

Duits voedingsadviesbureau raadt plantaardig dieet aan

Simon Segers

De Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE), een Duitse non-profitorganisatie die voedingsaanbevelingen formuleert in naam van de volksgezondheid, pleit in haar meest recente voorschriften minimaal 75 procent plantaardig te eten.

“Een gezond en milieuvriendelijk dieet is voor meer dan ¾ plantaardig en voor iets minder dan ¼ dierlijk”, schrijft de DGE op haar website. De organisatie houdt voor die verschuiving niet alleen rekening met de gezondheidseffecten van bepaalde diëten, maar kijkt ook naar de milieu-impact.

300 gram vlees

Voor een gezonde volwassene die 2.000 kca per dag behoeft – wat een lage schatting is – pleit DGE om dagelijks vijf porties groenten en fruit te consumeren. Betreffende melk en zuivelproducten raadt de organisatie twee porties per dag aan, hoewel dat er bij hun laatste aanbevelingen nog drie waren. Vleesconsumptie ziet DGE graag beperkt tot maximaal 300 gram per week. Ter vergelijking: Belgen eten elke week, ondanks het stijgende aantal flexitariërs, gemiddeld twee tot drie keer die hoeveelheid.

Duitse eetgewoontes

“Naast de referentiewaarden voor de inname van voedingsstoffen houdt dit model ook rekening met gezondheids- en milieuaspecten, evenals met de gebruikelijke eetgewoonten in Duitsland”, meent de DGE. In werkelijkheid eten Duitsers veel meer vlees dan de 300 gram die de organisatie aanbeveelt. Hoewel de consumptie in ons buurland net als bij ons een dalende trend kent, eet de gemiddelde Duitser volgens recente cijfers nog steeds een kilogram vlees per week.

Vanuit pro-veganistische hoek komt er desondanks kritiek op de nieuwe richtlijnen. “De Duitse richtlijnen bevatten nog steeds geen plantaardige alternatieven”, verklaarde een vertegenwoordiger van ProVeg International aan PBN. “De voedingsrichtlijnen zouden moeten helpen om die plantaardige alternatieven te identificeren die wel en niet deel kunnen uitmaken van een duurzaam en gezond voedingspatroon.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Duits voedingsadviesbureau raadt plantaardig dieet aan”

  1. Groenten en fruit, prima. Dat is naast het aanvoeren van vitaminen, antioxidanten en vezels ook goed voor het op pijl houden van het nicotinegehalte. En dan zou het graantaartstuk het formaat moeten hebben van het vleestaartstuk en omgekeerd. Dan ziet het er veel beter en al helemaal veel gezonder uit. Maar ja, dat kan natuurlijk niet in de huidige indoctrinatie waarbij de veehouderij moet worden kapotgemaakt.

  2. Het een deel van het kruim van onze maatschappij, de universiteitsstudenten van de KU Leuven, hebben hun vinger al opgestoken naar de regelneven en groene bemoeials. Goed zo, jongens en meisjes!

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen