Elon Musk onder vuur in Brazilië: "Obstructie van de rechtsgang"

Elon Musk. Foto: Shutterstock

Vrijheid van meningsuiting

Elon Musk onder vuur in Brazilië: “Obstructie van de rechtsgang”

Pepijn Demortier

De veelbesproken techmiljardair Elon Musk bevindt zich wederom in het oog van de storm. Dit keer niet in de V.S. of in zijn geboorteland Zuid-Afrika, maar in Brazilië. Musk ligt namelijk overhoop met Alexandre de Moraes, de voorzitter van het Braziliaanse Hooggerechtshof.

De zaak ging aan het rollen toen Elon Musk weigerde om op verzoek van de Moraes, zelf geen onbesproken blad, bepaalde profielen op X (het vroegere Twitter) te blokkeren. De profielen zouden van “extremistische” en “uiterst rechtse” aard zijn, en een rol hebben gespeeld in de bestorming van meerdere overheidsgebouwen begin vorig jaar, waaronder het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof.

Vrijheid van meningsuiting

De Tesla-oprichter voelt echter weinig voor het blokkeren van deze profielen en kondigde aan alle profielrestricties op te heffen en de profielen opnieuw toegang te verschaffen tot het online platform. Musk noemt het verzoek van de Moraes ongrondwettelijk en betichte hem ervan “het volk van Brazilië te hebben verraden”, zo meldt De Volkskrant.

Indien Musk blijft weigeren, riskeert hij een blokkering van zijn socialemediaplatform in Brazilië. Daarnaast zou een dwangsom worden opgelegd van 100.000 real per dag (ongeveer 18.000 euro). Deze gerechtelijke aanzeggingen lijken vooralsnog weinig indruk te maken op de Zuid-Afrikaanse miljardair, voor wie de vrijheid van meningsuiting “ononderhandelbaar” is. Dat laatste blijkt nog maar eens uit Musk zijn dreigement de kantoren van X te zullen sluiten in Brazilië, ongeacht het inkomstenverlies dat daarmee gepaard zou gaan.

Obstructie van de rechtsgang

Toch lijkt ook de Moraes niet snel te zullen plooien. Als reactie op de tegencharge van Musk kondigde hij aan een nieuw onderzoek te zullen instellen naar de X-baas, dit keer omtrent obstructie van de rechtsgang. Volgens de Braziliaanse rechter zou Musk doelbewust desinformatie verspreiden over het Braziliaanse Hooggerechtshof en zich schuldig hebben gemaakt aan een kwalijke lastercampagne. De Moraes wordt in zijn strijd gesteund door de Braziliaanse regering, die sinds kort weer wordt geleid door de linkse politicus Lula da Silva.

De kans dat Musk tegemoet gaat komen aan de eisen van de Moraes, of dat laatstgenoemde zijn condities gaat bijstellen, lijkt op dit moment klein te zijn. Een frontale botsing tussen de X-eigenaar en het Braziliaanse Hooggerechtshof, en bij uitbreiding de Braziliaanse regering, lijkt dan ook onvermijdelijk te zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

3 gedachten over “Elon Musk onder vuur in Brazilië: “Obstructie van de rechtsgang””

  1. Alexandre de Moraes werd benoemd door een vorige linkse president Michel Temer. Verschillende rechtse journalisten zijn gevlucht naar de USA, hun toegang tot sociale media zijn geblokkeerd, alsook hun bankrekeningen.

Plaats een reactie

Delen