Hoe goed is het goede doel? “Artsen Zonder Vakantie wil meer focus op België”

Artsen Zonder Vakantie. Foto: Facebook

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Artsen Zonder Vakantie wil meer focus op België”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgens de reeks met Artsen Zonder Vakantie (AZV).

Artsen Zonder Vakantie is een erkende ngo en vormt een dynamisch netwerk van méér dan 500 medische, paramedische en technische experten in België en Afrika, ondersteund door een professioneel team. De zorgprofessionals zetten zich al meer dan 40 jaar vrijwillig en met overgave in voor toegankelijke en kwalitatief hoogwaardige zorg.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Ze ondersteunen veertigtal ziekenhuizen in Afrika, voornamelijk door uitwisseling tussen collega’s en doorlopende professionele training zodat ze zelf duurzame en patiëntgerichte zorg kunnen bieden.”


Kerncijfers Artsen Zonder Vakantie

  • Inkomsten 2022: 4.955.364,24 euro
  • Totale subsidies 2022: 2.289.140 euro
  • Fondsenwerving 2022: 2.127.051 euro (giften)
  • Personeelsleden: 16,7 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 2.669.925 euro
  • Laatste jaarresultaat: verlies van 116.719 euro
  • Directeur: Stefaan Bonte
  • Score ngo: 6,5/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Volgens AZV is 30% van het budget bestemd voor de werking van de NGO.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“Artsen Zonder Vakantie is neutraal en werd in 1981 opgericht op initiatief van de artsen Dr. Frans De Weer, Dr. Johan Mattelaer en zijn zus Hilde Mattelaer. Johan was getroffen tijdens een vakantie in Kameroen door de grote behoefte aan medische hulp. Jarenlang hebben Frans en Johan samen met gelijkgestemde collega’s vrijwillige medische missies uitgevoerd, terwijl Hilde vooral de organisatie en de planning voor haar rekening nam.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is Belgisch, maar is wel in Vlaanderen (Mechelen) gevestigd.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Debels: “Artsen Zonder Vakantie heeft de afdeling kindergeneeskunde van het Bassila ziekenhuis in Benin gerenoveerd om kinderen een veilige omgeving te bieden waar ze onder de best mogelijke omstandigheden kwaliteitszorg kunnen krijgen. Twee gebouwen zijn opgeknapt, samen met een aangrenzende afdeling voor tuberculosepatiënten. Er is ook een opvanghuis voor verzorgers gebouwd ”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“In Burkina Faso heeft de problematische context rechtstreekse gevolgen gehad voor de organisatie van zendingen door Belgische vrijwilligers. Door het bijzonder hoge veiligheidsrisico op het grootste deel van het grondgebied (gewapende terroristische groeperingen) bleven de interventies beperkt tot de ondersteuning van 2 partnerziekenhuizen en zijn zendingen al enkele jaren niet meer mogelijk. Er wordt gewerkt aan een plan voor de toekomst.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

Debels: “In een rapport van Eva Wuyts van ACE Europe over AZV, Memisa en Dokters van de Wereld staan interessante bevindingen. In het najaar van 2020 is de volledige directie van AZV gewisseld, wat volgens het rapport veel ‘instabiliteit en onzekerheid met zich mee heeft gebracht’. De visie van de nieuwe directie hecht meer belang aan de sensibilisering van het Belgische publiek, ‘de concrete doorvertaling hiervan binnen de organisatie vraagt nog meer tijd’. Wuyts kon de sensibilisering ook niet terugvinden in de formulering van de missie en visie van AZV in de Strategie 2030.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Artsen Zonder Vakantie werkt voor haar sensibiliserende activiteiten samen met Memisa en Dokters van de Wereld onder het motto ‘Gezondheidszorg voor iedereen’. Het rapport van Wuyts is behoorlijk kritisch. Ik stel me ook vragen over die heroriëntering naar het Belgische publiek. Ik wil ook niet te negatief zijn gezien het puike werk van AZV in Afrika zelf, toch de kerntaak. Een zes en half dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Hoe goed is het goede doel? “Artsen Zonder Vakantie wil meer focus op België””

  1. 65 jaar geleden hebben de negers alle blanken uit Afrika verdreven terwijl ze het goed hadden,nu moeten we hen opnieuw steunen,.Er staan er nog 8 miljoen te wachten in Soedan om naar hier te komen,allemaal moslima’s plus kroost,om te leven op ons kosten,als ik zie hoe het zoneke van koning marouf in Marokko leeft dan stel ik voor om die 8 miljoen naar ginder te loodsen.

Plaats een reactie

Delen