Hoe goed is het goede doel? “Cunina doet het zonder subsidies”

Sophie Vangeel en Nathalie Meskens. Foto: Photonews

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Cunina doet het zonder subsidies”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Cunina.

In de Romeinse mythologie was Cunina een inheemse vrouw die voor jonge kinderen in de wieg zorgde. Vandaag is Cunina een onafhankelijke ngo die in haar zeven partnerlanden ijvert voor een betere toegang tot onderwijs, onafhankelijk van politieke, religieuze of maatschappelijke overtuigingen. De ngo is dus vernoemd naar die Romeinse godin van de wieg, want de plaats waar je wieg staat, is volgens de ngo “bepalend voor de loop van je leven. In 1990 richtte Sophie Vangheel Cunina op. Vandaag staat ze nog steeds aan het roer. Vangheel, verpleegkundige van opleiding, wilde altijd al graag mensen helpen. Gedurende tien jaar werkte ze als vrijwilliger bij een internationale hulporganisatie. Na een reis naar Haïti in 1989 besloot ze dat ze meer kon en wilde doen.”

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Dankzij de maandelijkse financiële steun van peetouders en partnerbedrijven kunnen kansarme kinderen uit Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda, Zuid-Afrika en Peru naar school gaan. Daarnaast verbetert Cunina de kwaliteit van het onderwijs met de realisatie van educatieve projecten.”


Kerncijfers Cunina

  • Inkomsten 2022: 1.674.277 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2022: 0 euro
  • Fondsenwerving 2022: NG (op basis van jaarrekening)
  • Personeelsleden: 4,5 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 1.069.676 euro
  • Laatste jaarresultaat: verlies van 144.184 euro
  • Directeur: Sophie Vangheel
  • Score ngo: 7/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Cunina beweert op de webstek dat er slechts 9,99 procent beheerskosten zijn op basis van de gegevens van 2022.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

Debels: “De organisatie is politiek neutraal. De ngo ontvangt ook geen federale subsidies.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is eerder Vlaams. De ngo kan ook rekenen op Vlaamse Cunina-ambassadeurs: Natalia, Nathalie Meskens, Luc Appermont, Wouter Torfs en Sabine De Vos. Interessant is ook dat de ngo samenwerkt met ondernemingen. Omdat bij Cunina bewust niet wordt gewerkt met federale overheidssubsidies, is het partnerschap met Belgische bedrijven voor de financiering van projecten en de ondersteuning van petekinderen enorm belangrijk. Er is ook een vestiging in Nederland.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Helemaal uit het niets bouwde Cunina een lagere school in het bergdorp Sekha (Nepal). De dichtstbijzijnde school lag immers op drie uur stappen. Het is een al iets ouder project, maar de ngo is duidelijk fier op deze realisatie. Elders worden gelijkaardige projecten uitgevoerd.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“De ngo vermeldt de stijgende voedselprijzen die een schaduw werpen op onderwijs. Door de steeds erger wordende voedselcrisis besloot Joshua in Oeganda om geen nieuwe weeskinderen meer op te vangen. Er dient volgens hem dus gefocust te worden op de 513 kinderen voor wie de school een thuis is. Hen drie maaltijden per dag bezorgen blijkt al een ware huzarenklus. Een kind eten geven, kost op dit moment 12.000 shilling (2,89 euro) per dag. En die prijs stijgt alleen maar volgens Cunina.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

Thierry Debels: “In 2022 werd een pittig verlies geleden door de ngo. De brutomarge ging dat jaar achteruit, maar de kosten bleven wel min of meer gelijk. De financiële buffer is wel groot.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Het is lovenswaardig dat de ngo geen beroep doet op federale subsidies. Hierdoor moeten ze eigenlijk enkel verantwoording afleggen aan de donateurs. Toch is ook hier de transparantie vrij beperkt: hoe de projecten het in het buitenland doen, is niet altijd even duidelijk. Een 7 op 10 dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

2 gedachten over “Hoe goed is het goede doel? “Cunina doet het zonder subsidies””

  1. “Diversiteit” en het “Goede Doel” zijn elk een Heilige Koe der PoCo-Industrie, “autochtonofobie” en “anti-blank racisme” zijn er beide verontachtzaamd slachtoffer van.

Plaats een reactie

Delen