Sander Loones (N-VA): "Ontgrendel de Grondwet, ontketen de Vlaamse welvaart"

N-VA-Kamerleden Peter De Roover en Sander Loones. Foto: eigen redactie

Binnenland politiek

N-VA pleit voor grondige herziening Grondwet

Anton Schelfaut

Volgens N-VA-Kamerlid Sander Loones is de Belgische Grondwet een grendel op de Vlaamse welvaart, omdat ze sociaal-economische hervormingen onmogelijk maakt. Daarom pleit zijn partij ervoor om de Grondwet grondig te herzien.

Op een persconferentie in het federaal parlement heeft de N-VA vrijdagmiddag haar plannen voor een grondwetsherziening voorgesteld. Een grondige herziening is volgens de partij broodnodig, omdat de Grondwet momenteel broodnodige sociaal-economische hervormingen afblokt.

Een voorbeeld daarvan is de beperking van de werkloosheid in de tijd. Volgens de N-VA is het hoogst onzeker of die maatregel de toets van het Grondwettelijk Hof zou doorstaan, ook al bestaat er een ruime parlementaire meerderheid voor.

Ook de vernietiging van de nieuwe eindtermen voor het secundair onderwijs door het Grondwettelijk Hof in juni 2022 zet kwaad bloed bij de N-VA. De nieuwe eindtermen werden unaniem goedgekeurd in het Vlaams Parlement, maar het Hof oordeelde dat ze in strijd waren met de vrijheid van onderwijs. “Onderwijs is hét fundament van onze welvaart, maar de Grondwet maakt het de decreetgever onmogelijk om de onderwijskwaliteit op te krikken”, hekelt N-VA-Kamerlid Sander Loones.

(Lees verder onder de video.)

Stilstandprincipe

Vooral het ‘stilstandprincipe’ dat verankerd is in artikel 23 van de Grondwet is een doorn in het oog van de N-VA. Dat artikel zorgt ervoor dat het niveau van sociale bescherming niet zomaar kan worden teruggeschroefd.

“We moeten sociaal-maatschappelijke hervormingen, zoals een scherper migratiebeleid en een beperking van de werkloosheid in de tijd, kunnen doorvoeren. Maar dat kan vandaag niet, omdat de Grondwet die hervormingen blokkeert. We moeten de Belgische Grondwet ontgrendelen om de Vlaamse welvaart te kunnen ontketenen”, besluit Loones.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “N-VA pleit voor grondige herziening Grondwet”

  1. De N-VA gaat volop in de campagne voor het federaal niveau om Vlaanderen meer zelfbestuur te geven. De strategie van Vlaams Belang wordt als onrealistisch beschouwd.
    We zullen zien welke artikelen van de grondwet voor herziening worden verklaard…? Daarbovenop is er de oververtegenwoordiging van Franstaligen in het federaal parlement ( there is no such a thing as one men , one vote in dit land), de grendels op de grondwet die de Franstaligen een veto geven, enz.
    Nu vaststellen dat het moeilijk wordt op federaal vlak om maar iets ten gronde en ten goede te veranderen…. Beter laat dan nooit Sander!

    • Vlaamse en Nederlandstalige partijen zijn incontournabel als ze afstand doen van het cordon sanitaire en eendrachtig de belangen en welvaart van de + 6 miljoen Vlamingen prioritair prioritair stellen. Gewoon weigeren in een federale coalitie te stappen indien de Franstaligen geen toegevingen doen. In het federale parlement geen federale budgetten, inclusief belastingen stemmen, kortom in staking gaan en een Vlaamse eenheidsregering vormen die zelf eenzijdig verkiezingen uitschrijft in Vlaanderen. België met de Walen als het kan en zonder de Walen als het moet/niet anders kan. Vlaanderen kan onafhankelijk verder met de staat Noord-België en met behoud van de koning als staatshoofd. Zoals een dubbele monarchie.

  2. Volgens N-VA-Kamerlid Sander Loones is de Belgische Grondwet een grendel op de Vlaamse welvaart, omdat ze sociaal-economische hervormingen onmogelijk maakt (citaat). Dat is geen scoop en de Franstaligen liggen er niet van wakker. N-VA zal dat niet oplossen met zondagpreken. Waarom denk je dat de Belgen in 1830 secessie pleegden? Trouwens in 2014 liet N-VA een unieke kans liggen om hervormingen af te dwingen. Maar toen luidde het excuus dat ze geen revolutionairen waren. Wat waren ze dan wel wel? Juist graaiers.

  3. N-VA pleit voor grondige herziening Grondwet (sic). Vanuit de zijlijn pleiten is vrijblijvend. Waarom zweeg N-VA toen ze deel uitmaakte van de regering Michel (MR)? Is de herziening van de grondwet een breekpunt voor N-VA bij regeringsonderhandelingen? Ondertussen zijn de favoriete regeringspartners van N-VA nog altijd de PS, MR, CD&V, OVLD en Vooruit. Met deze acolieten gaat Vlaanderen zonder enige twijfel achteruit.

Plaats een reactie

Delen