Vlaams Belang wil dat de asielzoeker betaalt

Tom Van Grieken. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Vlaams Belang wil dat de asielzoeker betaalt

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo aankomen, graven we dieper in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op Vlaams Belang en haar standpunten omtrent gezinshereniging, arbeidsmigratie en het terugkeerbeleid.

Vlaams Belang is al decennialang de ‘anti-immigratie’ partij bij uitstek. De meeste kiezers zijn dan ook relatief goed op de hoogte van haar standpunten omtrent deze netelige kwestie. Niettemin is het interessant om eens nader te bekijken hoe de partij haar migratie-kritische standpunten precies denkt waar te maken.

Gezinshereniging

Het verkiezingsprogramma beslaat een reeks korte- en langetermijnideeën om ongebreidelde migratie aan banden te leggen. Op korte termijn wil het Vlaams Belang de instroom van asielzoekers verminderen door onder meer de lijst van ‘veilige landen’ uit te breiden, het zakgeld voor asielzoekers in de collectieve centra af te schaffen, de kosteloze rechtsbijstand voor asielzoekers drastisch in te perken en de kosten van leeftijdsonderzoek (om leeftijdsfraude tegen te gaan) op de immigrant te gaan verhalen. Daarnaast moet er een verplichte gemeenschapsdienst voor asielzoekers worden geïntroduceerd en moeten ze “een maximale bijdrage” leveren aan de opvangkosten. Op die manier wil de partij het voor asielzoekers zo onaantrekkelijk mogelijk maken om asiel aan te vragen in België, en dan misschien maar een andere kant op te kijken, of helemaal af te zien van de reis naar Europa.

Ook de gezinshereniging, de stille motor achter massamigratie, moet stevig worden ingetoomd. Hiervoor wil de partij van Tom Van Grieken onder meer een inburgeringsexamen voorafgaand aan de gezinshereniging implementeren. Ook komt er een verhoging van de minimumleeftijd voor gezinsherenigingen met partners tot 21 jaar, wordt de definitie van “gezinsleden” strikter geïnterpreteerd, en moeten de kosten van DNA-onderzoek in het kader van gezinshereniging worden gedragen door de kandidaat-gezinsherenigers. Arbeidsmigratie moet dan weer worden beperkt tot hoogopgeleide profielen, bij voorkeur uit westerse landen. Daarnaast moet de nadruk opnieuw komen te liggen op het tijdelijke karakter van arbeidsmigratie en moeten ook de inspecties worden opgevoerd.

Streng terugkeerbeleid

Vlaams Belang wil daarnaast de terugkeer van illegalen drastisch opvoeren. Dit moet gerealiseerd worden door onder andere de capaciteit voor gesloten terugkeercentra op te drijven, de terugkeercentra voor gezinnen te heropenen, een verbod in te stellen op verhuur aan illegalen, een einde te maken aan het gedoogbeleid inzake kraken, en een strengere controle en beveiliging van de grenzen te realiseren, alsook interne immigratiecontroles.

Dat de tot nu toe besproken punten slechts een klein deel van de volledige reeks migratie-kritische voorstellen van de partij beslaan, toont aan dat het op het vlak van asielbeleid nog steeds menens is voor de Vlaams-nationalistische partij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Vlaams Belang wil dat de asielzoeker betaalt”

  1. Dat zou er nog maar aan mankeren met heel die belastinggeld
    verslindende invasie en acceptatie van “asielkolonisten”” ! Halt aan dat autochtonofoob en xenofiel wanbeleid van “andermans’ volk eerst ; Eigen Volk kan verrekken” ! Ons onbarmhartig electoraal vonnis over dergelijk politiek-correct ontaard en xenofiel wanbeleid volgt wel op 9 juni a.s. met een kolossale “ruk naar Rechts” ! Alle Europese buitengrenzen potdicht zodat ons “Fort Europa” als ons legaat aan onze eigen telgen gereserveerd blijft en dus zeker niet te grabbel kan worden gegooid aan al wie dat voorheen niets heeft bijgedragen aan de opbouw en spaarpot van ons eigen (zeker niet andermans’) “Fort Europa” ! Waarom kloppen die asielkolonisten trouwens niet aan bij de steenrijke oliestaten of bij het toch zeker economisch welvarender bloeiende Verre Oosten ? Omdat ze daar nul op rekwest zouden krijgen en “bot vangen” ! Maar Europese gepensioneerde zwoegers zouden zich zo maar moeten laten afstropen zeker ? Foert, foert, foert !!!!!!!! Het Europees xenofiel en autochtonofoob wanbeleid ter zake kan en zal zeker verrekken !

Plaats een reactie

Delen