Amerikanen verontrust over overheidsfinanciën: "België is vastgeketend aan disfunctioneel politiek systeem en geeft buitensporig veel geld uit"

De volgende federale regering zal zich moeten richten op het wegwerken van het begrotingstekort. Foto: Belga

Binnenland politiek

Amerikanen verontrust over overheidsfinanciën: “België is vastgeketend aan disfunctioneel politiek systeem en geeft buitensporig veel geld uit”

Wannes Neukermans

“België is vastgeketend aan een politiek systeem dat geplaagd wordt door disfunctioneren en geeft buitensporig veel geld uit. Het land is daardoor op weg om voor steeds groter wordende schulden komen te staan.” Dat schrijft het Amerikaanse nieuwsbureau Bloomberg, de belangrijkste bron van informatie over de financiële markten.

Bij ongewijzigd beleid stevent het begrotingstekort van België tegen 2029 af op 45 miljard euro. De schuldgraad zou tot bijna 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp) oplopen. Die bloedrode cijfers baren de Amerikaanse financiële experts duidelijk zorgen: “België zit op koers om jarenlang de grootste tekorten van de eurozone te boeken.”

Curatele

Volgens de nieuwe begrotingsregels moeten EU-lidstaten over een periode van 4 tot 7 jaar toewerken naar een begrotingstekort van 3 procent van het bbp. Momenteel bedraagt het tekort ongeveer 5,6 procent van het bbp. Daarvoor zou België een geschatte jaarlijkse inspanning van 3,4 miljard euro moeten doen. Enkel Slovakije moet een nog straffer begrotingstraject rijden.

In Bloomberg zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) dat “we moeten vermijden dat iemand anders ons komt vertellen wat we moeten doen”. Als lidstaten er niet in slagen onder de tekort-of schulddrempel te blijven, kan de Europese Commissie besluiten om sancties op te leggen of een correctieve procedure op te starten. Er is echter geen enkele Belgische politieke partij die in haar verkiezingsprogramma het begrotingstekort terug binnen die Europese limieten brengt. Daardoor lijkt de kans groot dat een verscherpt Europees toezicht op de Belgische financiën nakend is; zeker als er na 9 juni maandenlang duurt vooraleer er een volwaardige regering in het zadel gehesen wordt.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Amerikanen verontrust over overheidsfinanciën: “België is vastgeketend aan disfunctioneel politiek systeem en geeft buitensporig veel geld uit””

  1. Vlaanderen wordt door België politiek, cultureel en financieel uitgebuit en als wingewest gebruikt. Het Belgische schip zinkt. Zet de Vlaamse reddingsboot uit.

  2. Er gaan zoals altijd weer laffe maatregelen op korte termijn gebeuren die weer de gewone werknemer in de privé en de gebruiker van overheidsdiensten zullen treffen: aanvallen index, langer werken, aanvallen loon en arbeidsvoorwaarden, aanvallen sociale verworvenheden terwijl wij al een loonwet, afgezwakte index, loonmatiging, minimum 20 vakantie en 10 feestdagen… hebben, er is geen enkele aanzet tot echte besparingen, hervormingen, saneringen bij de overheidsdiensten/ bedrijven, ambtenarij, zorg… integendeel: er zal bespaard moeten worden in de zorg, maar toch blijven die onbetaalbare rimpeldagen (12 betaalde dagen vanaf 45 jaar!) overeind, de overheid moet besparen maar toch krijgen de ambtenaren van bv. Voka-handpop Jambon en laf communicantje De Wever 35 vakantie en 14 feestdagen krijgen, hetzelfde bij de uniefs waar “experts” zoals overroepen hobbyist Baert “werken” die vinden dat het werkvolk in bv. een KMO die 20 vakantie en 10 feestdagen hebben maar langer moet werken en inleveren om hun luilekkerleventje te onderhouden, als onze oerconservatieve en vastgeroeste partijen weer enkel maatregelen nemen in de privésector kunnen we binnen 4 jaar weer opnieuw beginnen, dat is al genoeg bewezen in het verleden.

Plaats een reactie

Delen