Dalende migratiecijfers in Italië onder Giorgia Meloni

Giorgia Meloni na haar verkiezingsoverwinning-Photonews

Asiel en Migratie

Dalende migratiecijfers in Italië onder Meloni

Pepijn Demortier

Hoewel de Italiaanse premier Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) er de laatste tijd regelmatig van werd beschuldigd dat ze haar grote beloften over migratie niet nakwam, lijkt de ommekeer nu te zijn ingezet. De migratiecijfers in Italië dalen fors en ook de Italiaanse opvangcentra in Albanië lijken er nu toch te komen.

Het aantal migranten dat Italië bereikt, is momenteel spectaculair lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen bereikten maar liefst 47.700 migranten het schiereiland via de Middellandse Zee. Dit jaar waren dat er ruwweg 19.500, een daling van maar liefst 60 procent. Daarmee lijkt Meloni eindelijk het succes te boeken dat ze haar land heeft beloofd. Het strenge migratiebeleid waar Meloni voor staat was namelijk één van de redenen voor haar grote electorale succes.

Deal met Tunesië

De reden voor de dalende migratiecijfers moet gezocht worden in een recente deal tussen Europa en Tunesië. De Tunesische president Kais Saied kreeg enkele honderden miljoenen euro’s toegezegd in ruil voor een strengere aanpak van de migratiestromen richting Zuid-Europa. Als gevolg daarvan slagen veel migranten er niet meer in om vanuit Tunesië de oversteek te maken en stranden ze nu, al dan niet tijdelijk, in Noord-Afrika. 

De zomer moet echter nog komen, wat een nieuwe stijging kan betekenen van het aantal bootvluchtelingen die de reis toch nog zullen ondernemen. Toch vieren Meloni en haar partij Fratelli d’Italia de nieuwe cijfers nu al als een groot succes. 

Italiaanse migrantencentra in Albanië 

Daarnaast zullen de door Italië gerunde migrantencentra in Albanië binnenkort ook operationeel zijn. Het project, waarbij migranten van Italië naar Albanië worden overgebracht om hun asielaanvragen te behandelen, werd initieel zowel in Italië als in Albanië met verontwaardiging ontvangen. Het project, dat zal lopen over een periode van vijf jaar, zou de Italiaanse regering naar schatting 653 miljoen euro kosten, zo heeft Openpolis, een Italiaanse onderzoeksinstituut vastgesteld.

De Albanese premier Edit Rama verdedigde de overeenkomst en benadrukte dat hij de beslissing “100 keer opnieuw” zou nemen. Ook aan de rechterzijde in Italië werd het project als een succes onthaald, dat de druk op het Zuid-Europese land, dat al jaren kreunt onder onhoudbare migratiestromen, verder zou moeten verlichten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen