Hoe goed is het goede doel? "Licht voor de Wereld België leed pittig verlies in 2022"

Een blind kind uit Mozambique. Illustratie: Shutterstock

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Licht voor de Wereld België leed pittig verlies in 2022”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgens de reeks met Licht voor de Wereld België.

Light for the World (Licht voor de Wereld) is een internationale NGO voor gehandicapten en ontwikkeling die streeft naar een inclusieve samenleving. De organisatie ondersteunt momenteel projecten in Afrika ten zuiden van de Sahara – waaronder: Burkina Faso, Ethiopië, Kenia, Mozambique, Zuid-Soedan en Oeganda gewijd aan het herstel van gezichtsvermogen, preventie van blindheid, revalidatie van mensen met een handicap, inclusief onderwijs en de bevordering van hun mensenrechten.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Met de steun van lokale partners, experts, donateurs en business partners doorbreekt Light for the World België al meer dan 25 jaar lang de vicieuze cirkel van blindheid. Ze verbeteren de toegang tot medische zorg en helpen personen met een visuele beperking bij hun integratie in de samenleving. Samen geven ze zicht op een beter leven.”


Kerncijfers Licht voor de Wereld

  • Inkomsten 2022: 2.125.967 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2022: niet gekend (wel in 2022: voorzieningen voor terug te betalen subsidies en legaten en voor schenkingen met terugnemingsrecht ten belope van 150.000 euro)
  • Fondsenwerving 2022: 1.982.408 euro (giften)
  • Personeelsleden: 10,9 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 1.601.497 euro
  • Laatste jaarresultaat: verlies van 944.357 euro
    Directeurs: Kris Van Kerkhoven (Fundraising en Communicatie) en Koen Lein (Programma’s) (op basis van gegevens 2022)
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Op basis van de gegevens van 2022 zien we dat 10 procent van de uitgaven naar fondsenwerving en communicatie gaat en 11 procent naar administratie en infrastructuur”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“In 1997 werd Licht voor de Wereld bij ons opgericht onder de naam Christelijke Blindenmissie (CBM) en werd het eerste project opgestart: het CCBRT-ziekenhuis in Dar es Salaam, Tanzania. CCBRT staat voor Comprehensive Community Based Rehabilitation Tanzania.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is ingebed in een internationale structuur en is Belgisch. Sinds 2008 maakt Light for the World België deel uit van Light for the World International. Die internationale organisatie telt acht lidorganisaties die samen meer dan 180 projecten in 15 landen steunen.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“In Congo steunt Licht voor de Wereld vier oogziekenhuizen: Sainte Yvonne in Lubumbashi, Saint Joseph in Likasi, Saint Raphaël in Mbuji Mayi en Mwangaza Kolwezi. In 2021 werd gestart, samen met het Institut Médical Chrétien du Kasaï (IMCK), met de bouw van een vijfde oogziekenhuis in de miljoenenstad Kananga: Mulami Muimpe. In 2022 werd dit afgewerkt en de opening was gepland in 2023. De opening was op 27 september van dat jaar.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Zowel in 2021 als in 2022 werd er verlies geleden door de Belgische ngo. In 2022 bedroeg het verlies zelfs bijna een miljoen euro, wat behoorlijk veel is voor een ngo van die beperkte omvang. We vonden geen verklaring.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Qua informatie bleef ik – gezien die financiële resultaten – een beetje op mijn honger zitten. In vergelijking met andere ngo’s zijn de gegevens op dat punt aan de magere kant.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

Debels: “Deze ngo zit nog een beetje in de oude traditie om enkel positief nieuws te brengen. Ik had graag meer gelezen over de pittige verliezen van 2021 en vooral 2022. Wat is de reden en wat wordt er aan gedaan? Wat gebeurde er vervolgens in 2023? Werd het tij gekeerd of niet? Afgezien daarvan is de doelstelling uiteraard eerbaar en de inbedding in een internationale structuur is een pluspunt. Een zes dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Hoe goed is het goede doel? “Licht voor de Wereld België leed pittig verlies in 2022””

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen