N-VA wil een externalisering van de asielprocedure

Theo Francken voert volop campagne op het migratiethema. Foto: Photonews

Verkiezingen 2024

N-VA wil een externalisering van de asielprocedure

Guus van Betten

Sedert vele jaren ligt de Vlaming wakker van migratie. Volgens De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT NWS, wordt dat ook in juni het verkiezingsthema bij uitstek. Een analyse van de verschillende verkiezingsprogramma’s maakt duidelijk waar de partijen voor staan.

In 2018 verliet N-VA de regering-Michel I uit onvrede over het halsstarrig doorzetten van de toenmalige premier om in Marrakesh zijn steun te betuigen aan het VN-migratiepact. Ook een deel van de bevolking was niet te spreken over dit pact en liet van zich horen met de ‘Mars tegen Marrakesh’. Brusselse ordetroepen zetten traangas en het waterkanon in om de Vlamingen terug in hun holen te jagen, maar konden niet verhinderen dat migratie bij de verkiezingen van 2019 het hoofdthema werd. In de afgelopen vijf jaar zijn er opnieuw honderdduizenden migranten naar ons land gereisd. Een derde van onze landgenoten heeft inmiddels een migratieachtergrond. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat migratie in 2024 het verkiezingsthema blijft. Zijn de geesten in de Wetstraat intussen gerijpt of blijven politici toondoof voor de bekommernissen van de bevolking? Een doorlichting van de verkiezingsprogramma’s schept duidelijkheid.

Overeenkomsten met derde landen

Hoewel er op het verkiezingscongres weinig van te merken was, wijdt het verkiezingsprogramma van N-VA een uitbreid hoofdstuk aan het migratiethema. De partij hoopt in de volgende regering een paradigmashift te bekomen met een “externalisering van de asielprocedure”. Asiel kan worden aangevraagd buiten de EU en wie illegaal binnenkomt, verliest elke kans op legaal verblijf. Indien de paradigmashift uitblijft, dan behoort een asielstop tot de mogelijkheden.

De opvang van asielzoekers dient vooral in eigen regio te gebeuren. Overeenkomsten met derde landen ondersteunen de uitzetting van uitgeprocedeerde en criminele illegalen. Hierbij mogen ook inreisvisa, handelsakkoorden en ontwikkelingssteun ingezet worden als hefboom. Voorts wil N-VA de opvangcapaciteit van de gesloten centra verdubbelen en de detentietermijn optrekken. De partij wil ook de voorwaarden voor gezinshereniging verstrengen en bijkomende inburgeringsverplichtingen opleggen, die overigens al aanvatten in het land van herkomst. Zo wordt de toekenning van visa afhankelijk gemaakt van een geslaagde inburgerings- en taaltest.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Guus van Betten staat in het onderwijs en volgt voor PAL mee de politiek op met een bijzondere interesse voor onderwijs.

3 gedachten over “N-VA wil een externalisering van de asielprocedure”

  1. zolang we rekening moeten houden met links en de walen zal er niets veranderen,dus confederalisme en wallo-brux mag iedereen binnenlaten wie ze willen,maar niet in Vlaanderen

  2. In 2018 verliet N-VA de regering-Michel I (sic). Het Marrakechpact werd toch discreet onderhandeld bij de regeringsvorming. Toen achteraf de peilingen onweer voorspelden voor N-VA verlieten ze in paniek de Wetstraat. En dan hebben we het nog niet gehad over het gesjoemel met asielvisums in Syrië. Met N-VA, boer let op uw ganzen en uw beurs.

Plaats een reactie

Delen