Toenemend geweld tegen Duitse politici: Rechts als zondebok

Politie in Duitsland. Illustratie: Shutterstock

Internationale politiek

Toenemend geweld tegen Duitse politici: rechts als zondebok

Pepijn Demortier

In de Duitse hoofdstad Berlijn is voormalig burgemeester Franziska Giffey aangevallen door een onbekende man. De politica werd op haar hoofd en nek geraakt met een zware tas en werd vervolgens met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Op dezelfde dag werd een politica van de Groenen aangevallen in de Duitse stad Dresden toen ze posters aan het ophangen was. SPD-politicus Matthias Ecke werd afgelopen vrijdag eveneens zwaar mishandeld in de Oost-Duitse stad. 

Duitsland lijkt in toenemende mate gebukt te gaan onder een reeks politiek geïnspireerde gewelddaden. Het aantal incidenten neemt al jaren toe en lijkt, met de Europese verkiezingen in aantocht, stilletjes een hoogtepunt te bereiken. Opmerkelijk is dat, hoewel geen enkele partij aan de gewelddadige aanvallen lijkt te ontsnappen, alleen rechts met de vinger wordt gewezen.

Rechts als zondebok

Intussen gebruiken linkse stemmen in Duitsland de incidenten vooral om electorale winst te boeken. Bondskanselier Olaf Scholz maakte van het incident omtrent Ecke handig gebruik om de Duitsers nogmaals op te roepen zich te verenigen tegen “extreem-rechts”. De schuld wordt zo afgeschoven op de rechtse partijen en media, met name het controversiële AfD. Zij worden verweten een sfeer van haat en geweld gecreëerd te hebben. 

Die beschuldiging is opvallend, aangezien AfD-politici vorig jaar zelf het meest te maken kregen met fysiek geweld. Zo waren er 86 gevallen van fysiek geweld tegen AfD-politici, gevolgd door de Groenen met 62 van dergelijke gevallen. In totaal werden er in Duitsland 2.790 aanvallen op politici gemeld, inclusief verbaal en psychologisch geweld. Het is dus duidelijk dat geen enkele partij vrijuit gaat en dat de polarisatie in de Duitse samenleving gevaarlijke proporties begint aan te nemen. Proporties die zich overigens steeds vaker manifesteren in gewelddadige uitspattingen.

Ook rechtse politici steeds vaker slachtoffer

Feit is dat het aantal gewelddadige aanvallen op politici toeneemt, en niet alleen in Duitsland. Afgelopen november bijvoorbeeld werd Alejo Vidal-Quadras, oprichter van de Spaanse rechtse partij VOX, op klaarlichte dag in het gezicht geschoten voor zijn appartement in Madrid. In Nederland werd Thierry Baudet tot twee keer toe op het hoofd geslagen, eerst met een paraplu en daarna met een glazen fles. Het geweld tegen rechtse politici bereikte echter een triest dieptepunt toen in 2021 de Britse conservatieve politicus Sir David Amess werd doodgestoken door IS-terrorist Ali Harbi Ali. Of dat rechtse politici dus daadwerkelijk de oorzaak zijn van het probleem lijkt niet bijzonder aannemelijk, maar eerder de zoveelste poging om conservatieve stemmen weg te zetten als gevaarlijk en gewelddadig.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Delen