Jambon wil Europese cultuur en waarden verdedigen: "Tijd om over identiteit te praten"

Jan Jambon tijdens een bezoek aan het KMSKA met zijn Europese collega's. Foto: Belga

Internationale politiek

Jambon wil Europese cultuur en waarden verdedigen: “Tijd om over identiteit te praten”

Wannes Neukermans

Vlaams minister-president Jan Jambon wil een debat voeren over de Europese identiteit. Die gedeelde westerse identiteit is gebaseerd op enkele gedeelde waarden, volgens de N-VA-politicus: vrijheid, democratie en de rechtsstaat. “We moeten die Europese identiteit en waarden ambitieus verdedigen.”

In een opiniestuk op de Europese nieuwssite Politico legt Jambon uit dat hoewel Europa is opgebouwd vanuit een economische, politieke en zelfs technocratische logica, het niet dat is waar mensen voor zouden vechten. “Zelfs wijlen Jacques Delors, voormalig voorzitter van de Europese Commissie en fervent voorstander van meer Europese integratie, gaf toe dat iemand niet verliefd wordt op een interne markt, het euroteken of een stukje Europese wetgeving. Er moet iets meer zijn”, aldus Jambon. “Het EU-beleid kan op zijn best hopen op apathie bij de miljoenen begunstigden en in het slechtste geval op regelrechte vijandigheid. En toch identificeert de meerderheid van de Europeanen zichzelf als precies dat: Europeaan.”

Mensenrechten

De grondstenen van die gedeelde identiteit haalt Jambon bij drie oude volkeren: het begin van de democratie bij de Grieken, het principe van de rechtsstaat van de Romeinen en de joods-christelijke geschiedenis en traditie. Die grondstenen zorgden samen voor bijvoorbeeld de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. “Onze fundamentele mensenrechten zijn zo vanzelfsprekend geworden, dat we zijn vergeten hoe revolutionair ze waren.” Dat klopt vandaag nog steeds: in de Arabisch-islamitische wereld is er absoluut geen sprake van gelijkheid tussen man en vrouw, in China is er geen sprake van vrije meningsuiting en in India en Egypte laait het geweld tegen christenen op.

Die Europese cultuur, identiteit en waarden zijn de vlag waarachter de Europeanen zich volgens de Vlaamse minister-president kunnen scharen. Jambons pleidooi moet gezien worden als tegengewicht voor het globalisme, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever bij De Tijd. Hij wijst naar “wereldburgers als Guy Verhofstadt“. “Dit fundament is de voorbije decennia in toenemende mate onderuitgehaald, om het te vervangen door een nihilistische zelfschaamte die ze vanop de moral highgrounds orakelen.” Dat is volgens De Wever de reden dat steeds meer mensen in heel Europa op uiterst rechtse partijen stemmen.

Identitair debat vermeden

Jambon betreurt dat de Europese Unie dat debat over cultuur en identiteit nooit grondig gevoerd heeft. Hij geeft aan dat dergelijke bevoegdheden absoluut in handen van de lidstaten moeten blijven, maar geeft aan dat deze zaken vermeden worden omdat Eurocraten vrezen dat ze verdeeldheid zouden zaaien. “Veel bureaucraten in het Berlaymont-gebouw huiveren nog als ze terugdenken aan de debatten over de verwijzing naar het christendom in de mislukte Europese Grondwet in 2004.” Toch is het volgens de minister-president tijd om te praten over identiteit. “Drie decennia lang hebben we de luxe gehad ons niet te hoeven afvragen waar we voor staan. Maar die tijd is voorbij.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Jambon wil Europese cultuur en waarden verdedigen: “Tijd om over identiteit te praten””

  1. Wat een huichelaar! Degenen die onze cultuur en identiteit bestrijden, de extreem-linkse culturele sector, worden door opa Jambon met miljoenensubsidies overgoten! om onze maatschappij en haar historische waarden te vernietigen. Stop dat schandaal, Jambon. Pas daarna hebt u het recht om over identiteit te praten!

  2. Ooit gehoord van ‘Vlaamse’ cultuur en identiteit mijnheer Hesp(enworst)? Wij zijn geen Walen, Italianen, Zweden, Marokkanen of Hottentotten. En dat zit dan in een partij en een regering die beweren Vlaanderen te vertegenwoordigen.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen