Kan Vlaams Mensenrechteninstituut stappen ondernemen na filmpje van racistisch geweld?

Bij dergelijk racistisch geweld verwijst het VMRI hoogstwaarschijnlijk door naar de politie. Foto: X

Justitie

Kan Vlaams Mensenrechteninstituut stappen ondernemen na filmpje van racistisch geweld?

Wannes Neukermans

De afgelopen week ging op sociale media een filmpje rond van een blanke jongen die op zijn knieën moest gaan. Hij werd geschopt nadat hij zijn excuses moest aanbieden aan “alle Marokkanen”. Het kabinet van Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten (Open Vld) legt uit dat het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) hiermee aan de slag kan. “Aangezien het hier om racistisch geweld gaat, zou de zaak doorverwezen worden naar de politie.”

“Zeg sorry aan alle Marokkanen.” In een filmpje dat circuleerde op Telegram en werd opgepikt door Tom Van Grieken, wordt een blanke jongen verplicht om op zijn knieën te zitten en zijn excuses aan te bieden aan “alle Marokkanen”. Nadien krijgt hij een schop in het gezicht. Vanwaar de video komt, is niet geheel duidelijk.

Wachttijd van een maand

Sinds kort is de ‘Vlaamse versie van Unia’, het Vlaams Mensenrechteninstituut (VMRI) opgestart. Zij behandelen nu zaken die gaan over discriminatie en racisme. “De taak van het VMRI is bemiddelen als er vormen van discriminatie voorkomen inzake Vlaamse bevoegdheden”, legt het kabinet-Rutten uit.

“Ons eerstelijnsteam bekijkt zaak per zaak of we bevoegd zijn of niet”, voegt het Vlaams Mensenrechteninstituut daar zelf aan toe. Het VMRI, dat op 14 maart 2023 van start ging, heeft nu al een wachttijd van minstens één maand voor nieuwe zaken.

Als het Vlaams Mensenrechteninstituut zelf weinig kan doen, verwijzen ze slachtoffers door naar de juiste instanties. “Hier zou het gaan om een geval van racistisch geweld tegen een blanke jongen”, aldus de woordvoerder van Rutten, na de beschrijving van de video te horen. In dat geval zou het VMRI doorverwijzen naar de politie, omdat het om ernstige en strafbare feiten gaat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Kan Vlaams Mensenrechteninstituut stappen ondernemen na filmpje van racistisch geweld?”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen