Veiligheid

Wat te doen bij kernrampen

Pieter Keuppens

Ondanks de beperkte omvang heeft ons land in totaal zeven kerncentrales en zes nucleaire sites. De kans dat er zich bij ons een gelijkaardig scenario voordoet als in Tsjernobyl of Fukushima is miniem, maar nooit nul. Nu Poetin dreigt met de rode knop, staat de angst voor straling weer op de mentale kaart. Wat moet je nu doen als burger indien het noodlot toeslaat?

De Universiteit van Vlaanderen bespreekt een aantal methoden met betrekking tot de manier waarop een burger zichzelf kan beschermen ten gevolge van een nucleair ongeval. Ten eerste is het van belang om de afstand tot de bron van het ongeval te vergroten. Het is aangewezen om direct ergens binnen te schuilen en ramen en deuren te sluiten. Volledige afscherming van het radioactieve materiaal, door zo weinig mogelijk buitenlucht binnen te brengen, is noodzakelijk.

Beperk de blootstellingsduur

Bij zo’n ongeval is vooral het beperken van de blootstellingsduur aan nucleaire straling van cruciaal belang. Straling kan ernstige korte- en langetermijneffecten veroorzaken op de gezondheid, afhankelijk van de duur en intensiteit van deze blootstelling.

Indien je bijvoorbeeld op korte termijn wordt geconfronteerd met een enorme hoeveelheid straling, vergroot dit de kans op stralingsziektes. Denk hierbij aan een rode huid, maar ook aan ernstige verzwakking van het immuunsysteem of beschadiging van het spijsverteringsstelstel. Langdurige blootstelling aan straling kan dan weer leiden tot schildklierkanker of zelfs leukemie.

Schuilen

Zo snel mogelijk schuilen is dus de boodschap. Sluit ramen en deuren, zorg er ook voor dat ventilatiesystemen zijn uitgeschakeld. Zo kunnen radioactieve deeltjes niet binnenshuis geraken. Probeer een kamer te identificeren dat het verst verwijderd is van buitenmuren en het dak. Een kelder is in dit geval vaak de meest logische optie. Indien je je toch buitenshuis moet begeven draag dan beschermende kledij, aangezien de huid absoluut niet blootgesteld mag worden aan straling. Een dikke regenjas, handschoenen en eventueel een mondkapje, kunnen hierbij helpen om direct contact met radioactieve deeltjes te minimaliseren.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen