Hoe goed is het goede doel? "Dynamo International laat Congolese straatkinderen auto's wassen"

Illustratiebeeld carwash. Foto: Shutterstock

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Dynamo International laat Congolese straatkinderen auto’s wassen”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Dynamo International.

Dynamo International is naar eigen schrijven een ngo en jeugdhulpdienst die vecht voor de fundamentele rechten van sociaal uitgesloten mensen over de hele wereld.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “De wereldwijde strategie van Dynamo International wordt ontwikkeld door drie divisies: een netwerk van straathoekwerkers, internationale samenwerking en Dynamo Internationale Mobiliteit.”


Kerncijfers Dynamo International

  • Inkomsten 2023: 1.046.677 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2022: niet gekend, maar grootste deel van inkomsten
  • Fondsenwerving 2022: niet gekend, maar beperkt bedrag
  • Personeelsleden: 12,9 VTE (grote loonmassa voor dat aantal)
  • Eigen vermogen eind 2023: 160.367 euro
  • Laatste jaarresultaat: 6.546 euro
  • Directeur: Edwin de Boevé
  • Score ngo: 4,5/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Daar hebben we genoeg geen zicht op.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“De start van Dynamo, een AMO (Action en Milieu Ouvert) dienst gespecialiseerd in sociaal straatwerk in Brussel, was in april 1984. Dynamo International werd opgericht in 2001.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De ngo maakt deel uit van ACODEV, de Franstalige koepel van ngo’s. De organisatie is gevestigd in Ukkel. Er is ook een vestiging in Namen. Op de website staat geen Nederlandse uitleg.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“De vzw werkt mee aan projecten die meerdere jaren duren. Zo is er binnenkort een tussentijdse evaluatie van het vijfjarenprogramma 2022-2026 ‘Bescherming en zorg voor kinderen in straatsituaties’, medegefinancierd door DGD. Het programma had specifieke doelstellingen in de Democratische Republiek Congo (DRC), Benin en Senegal. Op basis van die evaluatie zullen we ongetwijfeld meer weten.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“In het laatste activiteitenverslag lezen we dat er in Kinshasa ‘autowasplaatsen’ zijn opgezet in de Bandalugwa en Barambu. Twintig straatkinderen en jongeren zijn ingeschreven voor deze activiteit. In Lubumbashi is een autowasplaats op een strategische locatie omdat het een van de grootste parkeerplaatsen is voor voor het laden en lossen van voertuigen daar. Het is ook een plek waar voertuigen worden geparkeerd.”

“Zeven kinderen en jongeren die op straat leven, profiteerden van deze activiteit. Opgelet: dat wordt niet als tegenslag of mislukking voorgesteld in het laatste verslag van de vzw, maar integendeel als een succes. Dat doet wel nadenken over een aantal zaken, zeker bij mij aangezien mijn grootouders ruim 2 decennia in Congo hebben gewerkt. Toen werden er geen ‘autowasplaatsen’ voor kinderen opgezet.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Het is misschien omdat deze ngo Franstalig is en tot de koepel ACODEV behoort, maar ik vind dat de doelstellingen nog vager zijn dan bij de Vlaamse tegenhangers. Ik ben van plan nog een aantal andere ngo’s te analyseren uit die koepel – die overigens ook de Duitstalige ngo’s van ons land huisvest. Ik ben dus benieuwd of die eerste bevinding bevestigd zal worden, hoewel een echte onderzoeker nooit een bevestiging van een hypothese zoekt, maar enkel kan stellen dat zijn hypothese niet verworpen wordt.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Omdat ik consequent moet zijn, heb ik deze ngo vergeleken met de slechtste Vlaamse ngo tot nu. Aangezien die ngo een 5 kreeg, kan ik niet anders dan deze ngo een 4,5 op 10 geven. Het is dus de eerste lichte buis. Een alternatief zou zijn om mildere maatstaven te hanteren voor de leden van ACODEV, maar dat zou niet logisch zijn. De score komt overigens overeen met negen op twintig en studenten weten dat die score doorgaans remedieerbaar is zonder herexamen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Hoe goed is het goede doel? “Dynamo International laat Congolese straatkinderen auto’s wassen””

  1. Doet mij vaag denken aan de PS, het gaat er vooral om om zo veel mogelijk mensen een leuke job te bezorgen op kosten van de belastingbetaler. Ik denk dat Kongelese jongeren zelfredzaam genoeg zijn om auto’s te wassen zonder de hulp van een NGO!

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen