Kan een online loket taalproblemen bij politie oplossen?

Brusselse politie kent geen Nederlands. Foto: Shutterstock

Binnenland politiek

Kan een online loket taalproblemen bij politie oplossen?

Wannes Neukermans

Via ‘Police on Web’ kunnen mensen al heel wat documenten opvragen en formulieren vooraf invullen, om een bezoek aan het politiekantoor te vergemakkelijken of zelf volledig overbodig te maken. Korpschef Jurgen De Landsheer (Brussel-Zuid) wil nog een stap verder gaan en een volledig digitaal onthaal ontwikkelen. Op die manier wil hij er ook voor zorgen dat de Nederlandstalige Brusselaars ook steeds geholpen kunnen worden, want dat is aan een fysiek loket vaak niet mogelijk.

80 procent van de Brusselse politiemensen is Franstalig. Het aantal Brusselse agenten dat Nederlands kent, dook in 2024 zelfs voor het eerst onder de 50 procent. Dat komt omdat Brusselse politiekorpsen de taalwetgeving aan hun laars lappen, maar ook omdat er gewoonweg te weinig Nederlandstalige politieagenten bereid zijn om in de hoofdstad te werken. Ook de verschillende (Nederlandstalige) ministers van Binnenlandse Zaken lukten er niet in het probleem op te lossen.

Eén kans op twee

Wie als Vlaming in Brussel een agent aanspreekt, heeft dus één kans op twee om niet begrepen te worden. Dat probleem bestaat ook aan het politieloket, erkent Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Brussel-Zuid. “Ik krijg heel wat klachten van Nederlandstaligen die aan het loket niet geholpen kunnen worden”, zegt hij in een interview met ‘t Pallieterke. De taalwet schrijft voor dat dit altijd mogelijk moet zijn, maar in de praktijk lukt het geen enkele Brusselse politiezone om op ieder openingsmoment een Nederlandstalige loketbeambte beschikbaar te hebben.

Om daaraan tegemoet te komen, pleit De Landsheer ervoor een volwaardig digitaal onthaal te ontwikkelen. Op die manier kunnen burgers op voorhand, op een door hen gekozen tijdstip en in een door hen gekozen taal, een Teams-afspraak maken met een politieman- of vrouw. “Dan moet je niet meer aanschuiven in de wachtzaal en ben je zeker dat je geholpen kan worden in de juiste taal.”

Ook andere talen

Indien mogelijk, wil De Landsheer dat ook in andere talen organiseren. “Brussel is immers de hoofdstad van Europa en een internationaal zakencentrum.” Als een Spaanse toerist of een Italiaanse zakenman bestolen wordt en er is een Spaanstalige collega beschikbaar, zouden deze mensen ook in hun eigen taal geholpen kunnen worden, aldus de korpschef.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Kan een online loket taalproblemen bij politie oplossen?”

  1. Geef mij eens een plausibele uitleg waarom alleen Nederlandstaligen tweetalig moeten zijn bij de politie en vrijblijvend voor de Franstaligen. Waarom worden er tweetaligheidsvergoedingen uitbetaald aan ééntalige ambtenaren?
    Het systeem is corrupt tot op het bod en Vlaamse politici zijn medeplichtig wegens schuldig verzuim. Vlamingen worden aan hun lot overgelaten door Vlaamse verkozenen in Brussel. Na zes staatshervormingen is de taalsituatie slechter geworden dan in de jaren 1960. Een oplossing heb ik niet en mijn vertrouwen in Vlaamse (beleids-) politici is gedaald tot nul. Mijn laatste hoop berust in de creatie van een nationale kieskring. Wellicht wordt een Vlaamse stem dan belangrijker.

    • Volledig met je eens Alexander, wanneer krijgen wij eindelijk echte politiekers die op hun strepen gaan staan en die de wet laten toepassen zoals het met elke wet moet zijn.

  2. Nog maar eens een voorstel om de taalwetgeving uit te hollen, dan worden de Vlamingen in Brussel echt tweederangsburgers met dank aan AL onze Vlaamse politiekers die het op 11 juli goed kunnen verwoorden en dat is het dan !

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen