Lang niet enkel christenen verontwaardigd na openingsceremonie Olympische Spelen

De openingsceremonie voor de Olympische Spelen zorgde voor heel wat controverse. Foto: X

Vrijheid van meningsuiting

Lang niet enkel christenen verontwaardigd na openingsceremonie Olympische Spelen

Dylan Wagemans

Vergeleken met de reactie vanuit niet-westerse landen op de openingsceremonie van de Olympische Spelen, viel de verontwaardiging vanuit de christelijke en conservatieve westerse wereld erg goed mee. In verschillende moslimlanden werden delen van de openingsceremonie zelfs gecensureerd en sprak men over “het promoten van beschamende ziektes”.

Er was over de hele wereld controverse en verontwaardiging over de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Christelijke leiders en conservatieve politici reageerden verontwaardigd over een deel van de ceremonie, waarin de spot gedreven werd met ‘Het Laatste Avondmaal’, het schilderij van Leonardo Da Vinci over Jezus Christus. In het midden van een lange tafel zat de Franse dj Barbara Butch, een lesbische vrouw die vermoedelijk Jezus Christus moest voorstellen. In het tafereel was ook te zien hoe dragqueens (mannen verkleed als vrouwen) en transgenders zich naast Butch zetelden om de Twaalf Apostelen voor te stellen.

Internationale verontwaardiging

Niet alleen christenen en mensen uit de westerse wereld reageren geschokt op het tafereel. Ook moslims walgen van de ceremonie, die wereldwijd meer dan 28 miljoen kijkers lokte. Al-Azhar, een van de meest prestigieuze Islamitische universiteiten van Egypte, zei in een verklaring: “Jezus Christus beledigen is een daad van extremisme en roekeloos barbarisme.”

Het gaat verder: “Al-Azhar waarschuwt de wereld voor het gevaar van de normalisatie van het beledigen van religies, en het promoten van destructieve en schandelijke ziektes, zoals homoseksualiteit en geslachtsverandering. Wij dringen erop aan ons te verenigen om deze afwijkende en laaggegrepen trend te bestrijden, die erop gericht is religie uit te sluiten en vernederende seksuele verlangens te vergoddelijken, die morele-en gezondheidsziekten verspreiden en een manier van leven opleggen.”

Uitzendingen van de ceremonie op televisie werden gecensureerd of stopgezet in Algerije, Marokko en Turkije. Een Turks parlementslid van de regerende AKP-partij van Erdogan bestempelde de ceremonie als “LGBT, pedofiele en satanistische propaganda”. Ook in China was er verontwaardiging: tijdens de live-uitzending van het tafereel op de Chinese zender Chinese Central Television (CCTV) vielen de commentatoren volledig stil toen de LGBT-personen in beeld kwamen met hun act.

“Geprobeerd tolerant te zijn”

Waar er bij de openingsceremonie van de Spelen bij vorige edities voornamelijk aandacht was voor de sportiviteit, spektakel en de cultuur van het organiserende land, koos men bij de ceremonie in Parijs voor andere invalshoeken. Regisseur Thomas Jolly gaf aan “een duidelijke boodschap van liefde, inclusiviteit en diversiteit” te willen brengen. “In Frankrijk hebben we het recht om van elkaar te houden, zoals we willen en met wie we willen. In Frankrijk hebben we het recht om te geloven of om niet te geloven. In Frankrijk hebben we veel rechten. Voilà.”

Woordvoerster van de Spelen Anne Descamps vertelde aan de pers dat de organisatoren geen religieuze groeperingen wilden beledigen. “Het tegenovergestelde zelfs, ik vind dat we geprobeerd hebben om heel tolerant te zijn. We geloven dat we dit ook gedaan hebben. Als er mensen zijn die zich gekwetst voelen, spijt het ons ten zeerste.”

Dylan Wagemans

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Lang niet enkel christenen verontwaardigd na openingsceremonie Olympische Spelen”

  1. Decadentie is het verschijnsel waarbij een cultuur dermate moreel is verzwakt, dat zij niet meer in staat is haar vijanden te herkennen. Laat staan hen te bestrijden.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen