Extreemlinkse Mélenchon wint Franse verkiezingen, Le Pen strandt als derde 

Jean-Luc Mélenchon. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

Uiterst linkse Mélenchon wint Franse verkiezingen, RN strandt als derde 

Pepijn Demortier

Het monsterblok tegen het Rassemblement National heeft zijn vruchten afgeworpen. De partij van Marine Le Pen en Jordan Bardella werd pas derde nadat de extreemlinkse coalitie rond Jean-Luc Mélenchon de tweede ronde van de parlementsverkiezingen heeft gewonnen. De centrumcoalitie van president Macron, die in de eerste ronde nog hopeloos achterop lag, werd dankzij de politieke kunstgreep de op één na grootste.

Nu de definitieve resultaten bekend zijn, ziet de zetelverdeling er als volgt uit: het extreemlinkse Nouveau Front Populaire (NFP) behaalde 182 zetels, Ensemble van president Macron kwam binnen op 168 zetels en het Rassemblement National op 143 zetels. Les Républicains behaalde 45 zetels. Hoe de nieuwe regering er zal moeten uitzien is vooralsnog een groot vraagteken. Een absolute patstelling dreigt voor Frankrijk.

Jean-Luc Mélenchon

Maar wie is Jean-Luc Mélenchon, de leider van het extreemlinkse front en een van de meest radicale politici van Europa? Radicaal lijkt inderdaad het perfecte woord om de 72-jarige politicus te beschrijven. Enkele van zijn meest opvallende ideeën zijn dat Frankrijk uit de NAVO moet stappen en de pensioengerechtigde leeftijd moet worden teruggeschroefd naar 60 jaar. 

Daarnaast staat Mélenchon bekend om zijn uitgesproken pro-Palestijnse standpunten en het idee om elke vluchteling asielrecht te geven. Het is dan ook geen wonder dat hij goed scoort onder Franse jongeren en mensen met een migratieachtergrond.

Bardella: “Frankrijk is beroofd”

Ondertussen reageerde ook Jordan Bardella op de uitslag. Bardella verkondigde dat Frankrijk beroofd was van een rechtse overwinning. Daarmee doelde hij uiteraard op de “onnatuurlijke” blokvorming in de tweede ronde van de verkiezingen. Daarnaast benadrukte hij dat het Rassemblement National desondanks het beste resultaat in de geschiedenis van de partij heeft behaald.

Frankrijk staat na de verkiezingen van 7 juli voor een gigantische bestuurlijke uitdaging. Aangezien geen enkele coalitie een absolute meerderheid heeft behaald, zullen de partijen compromissen moeten sluiten. Tegelijkertijd lijkt de kloof tussen de partijen dieper dan ooit, waardoor Frankrijk totaal onbestuurbaar lijkt te worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen