Humundi, nog steeds beter gekend als SOS Faim

Sos Faim. Foto: screenshot website

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Humundi, nog steeds beter gekend als SOS Faim”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Humundi.

Humundi (voorheen SOS Faim) is een internationale organisatie die sinds 1964 strijdt tegen honger, armoede en ongelijkheid.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Het is hun missie om voedselsystemen op te bouwen die boeren, consumenten en onze planeet respecteren. De topprioriteit is om iedereen het fundamentele recht op gezond en voedzaam voedsel te garanderen en tegelijkertijd de aarde te behouden voor toekomstige generaties.”

Kerncijfers Humundi

  • Inkomsten 2023: 8.868.088 euro
  • Totale subsidies 2023: 6.663.821 euro
  • Fondsenwerving 2022: 1.098.620 euro
  • Personeelsleden: 28 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 2.294.626 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 214.807 euro
  • Directeur: Thierry Defense
  • Score ngo: 5/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Daar hebben we geen zicht op. De website is nieuw en voor te veel onderdelen staat de gekende boodschap ‘Coming soon’. We zijn dus in blijde verwachting.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“SOS Faim, nu Humundi, is een niet-gouvernementele organisatie die in 1964 is opgericht naar aanleiding van een oproep van de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) en zowel in het Zuiden als in Europa actief is. In Afrika en Latijns-Amerika strijdt de ngo tegen onzekerheid en honger onder de plattelandsbevolking door duurzame familiale landbouw te ondersteunen. Haar missie is om de capaciteit van boeren op te bouwen door ze technische, financiële en organisatorische ondersteuning te bieden, zodat ze hun eigen voedsel-, economische en sociale situatie op een duurzame manier kunnen verbeteren en uiteindelijk zelfvoorzienend kunnen worden.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De ngo is gevestigd in België en is sinds 1993 aanwezig in Luxemburg. De voorkeur is impliciet voor de Belgische structuur. Humundi Luxemburg is juridisch onafhankelijk en ondersteunt ook duurzame landbouw, met name door middel van inclusieve plattelandsfinanciering, om voedselsoevereiniteit in de zuidelijke landen te garanderen. Het is actief in 6 Afrikaanse landen en werkt ook aan de educatie van Luxemburgse burgers over ontwikkeling en hun bewustwording en lobbyt bij besluitvormers.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Debels: “De laatste campagne van Humundi/SOS Faim ‘Laten we onze problemen niet exporteren’, die werd gevoerd met een coalitie van NGO’s (Oxfam, Vétérinaires sans frontières, CFSI, Mon lait est local), stelde afwijkende praktijken in de zuivelsector aan de kaak en riep op tot meer transparantie in de regulering van de sector om de export van Europese melkpoeders, die volgens de ngo’s op de West-Afrikaanse markt worden verkocht aan een dertig procent lagere prijs dan lokale melk, te beperken. De campagne heeft volgens de coalitie al geleid tot vooruitgang in de regelgeving op het niveau van de Europese Commissie, met name om de traceerbaarheid van met plantaardige oliën verrijkte melkpoeders te verbeteren.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“De ngo moet zeker werken aan de naamsbekendheid. SOS Faim is gekender dan Humundi. Bovendien moet de website dringend aangevuld worden. Tot slot moet misschien ook gedacht worden aan een Nederlandse vertaling op die webstek.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

Thierry Debels: “In het kader van de verlenging van de fiscale goedkeuring voor de aftrekbaarheid van privé donaties werd in 2023 door de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën een belastingcontrole uitgevoerd bij de NGO. Na deze audit werd de goedkeuring verlengd voor 2 jaar. De volgende audit zal dus plaatsvinden in 2025, met een focus op de naleving van de zogenaamde 30%-regel – de verhouding tussen uitgaven voor reclame en fondsenwerving met betrekking tot de inkomsten uit die fondsenwerving – om een overeenkomst op langere termijn te verkrijgen tijdens de controle. Het toont aan dat dit zeker een werkpunt is.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

Debels: “Het was wel bijna blind varen voor deze ngo aangezien ik me exclusief op de laatste jaarrekening heb kunnen baseren. Op basis ook van dat laatste werkpunt: niet meer dan een 5 op 10.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen