Bij de Bende van Nijvel denken we automatisch aan de overvallen op de supermarkten Delhaize van 1985. Minder gekend zijn de misdrijven van de zogeheten eerste golf (82-83).
Op Sint-Valentijnsavond 1983 komt een dame thuis. Ze parkeert haar nieuwe wagen Volkswagen Golf voor haar woonst, wanneer ze plotseling opmerkt dat een voertuig van het type Peugeot 504, donkere kleur, haar volgt.
Autodiefstal
De passagier van de Peugeot stapt uit de wagen en bedreigt haar onmiddellijk met een handvuurwapen in de maagstreek. Hij neemt vervolgens plaats achter het stuur van het voertuig Golf en vertrekt met het gestolen voertuig. Hij wordt hierbij onmiddellijk gevolgd door een mededader, de bestuurder van het voertuig Peugeot.
Het slachtoffer is de adellijke en zeer discrete Geneviève van Lidth de Jeude. Ze is dan verbonden aan een Brusselse drukkerij. Van Lidth de Jeude is een uit Driel afkomstige familie waarvan een tak vanaf 1856 tot de Belgische adel en takken sinds 1911 tot de Nederlandse adel behoren.
Foute naam
De stamreeks begint met Jan Saersz de alde, die te Driel woonde en daar tussen 1541 en 1544 overleed. Vervolgens bekleedden leden van het geslacht generaties lang bestuursfuncties in Tiel, van de 17e tot in de 20e eeuw.
In 1785 trouwde de in het Nederlandse Dongen geboren nazaat Petrus Cornelius Josephus van Lidth de Jeude (1759-1816) met de Antwerpse Magdalena Theresia Barbara Bauduin (1760-1839); hij was grootaalmoezenier van Antwerpen. Zij kregen negen kinderen, van wie twee zonen in 1856 erkenning in de Belgische adel verkregen waarmee zij de stamvaders van de Belgische adellijke takken werden.
Interessant tot slot is dat de naam van mevrouw van Lidth de Jeude doorgaans verkeerd geschreven wordt. In een reclame voor die Volkswagen Golf wordt de naam verkeerd gespeld. In de zogeheten Bendecommissie is een deel van haar dubbele naam fout en zelfs in een officieel document van onderzoeksrechter Martine Michel wordt haar naam verkeerd gespeld.
Zou er dan “blauw” bloed gevloeid zijn in plaats van “rood” ?