Frankrijk heeft een nieuwe regering en die is een stuk rechtser dan de vorige. Ongeveer twee maanden geleden hield Frankrijk vervroegde parlementsverkiezingen. Die verkiezingen eindigden toen in een relatieve teleurstelling voor Marine Le Pen’s Rassemblement National (RN), en een onverwachte overwinning voor Jean-Luc Mélenchon’s extreemlinkse Nouveau Front Populaire (NFP).
Michel Barnier, de nieuwe Franse premier, heeft vorige week de namen van zijn ministers bekendgemaakt. De meeste ministers komen van centrumrechtse partijen zoals Renaissance, de partij van Macron, of Les Républicains. Die laatste partij krijgt maar liefst tien banen binnen de kabinetten toebedeeld. Van een écht rechtse regering, waar ook het Rassemblement National deel van uitmaakt, is dus geen sprake
Land in crisis
Een van de absolute sleutelposities gaat naar Bruno Retailleau. De 63-jarige Fransman wordt de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken, een portefeuille die ook het migratiebeleid omvat. Retailleau is een veteraan van Les Républicains en zal naar verwachting de teugels kunnen aansnoeren op het gebied van asiel en migratie.
De nieuwe regering moet Frankrijk opnieuw op de rails krijgen en vooral de politieke stabiliteit herstellen. Frankrijk maakt momenteel de zoveelste turbulente periode in zijn lange geschiedenis door. De samenleving lijkt soms op barsten te staan en de diepe sociale conflicten werden nogmaals pijnlijk duidelijk tijdens de parlementsverkiezingen van 7 juli, waarbij uiterst links en rechts het centrum zwaar overschaduwden.
Bovendien werd Frankrijk, net als België, onlangs op de vingers getikt door de EU. De Franse begroting is een puinhoop en dus moet Macron ingrijpen. De Europese Unie hanteert een tekortlimiet van 3 procent. Maar het Franse overheidstekort zal dit jaar naar verwachting oplopen tot ongeveer 5.6 procent van het BBP. In 2025 zou het overheidstekort zelfs boven de 6 procent uitkomen. Tijd voor verandering dus.