Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Eclosio, de ngo van de universiteit Luik.
Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?
Thierry Debels: “Samen met de universitaire gemeenschap en het georganiseerde maatschappelijk middenveld hebben ze tot doel gesteld om de agro-ecologische transitie, de sociaaleconomische integratie van bevolkingsgroepen die kwetsbaar zijn geworden door uitsluiting en ongelijkheid, en de maatschappelijke betrokkenheid te bevorderen in het licht van de huidige maatschappelijke en klimaatuitdagingen. Om dit te bereiken, implementeren ze een dynamiek van inclusie, creëren ze naar eigen schrijven samen vaardigheden, kennis en innovatieve oplossingen en stimuleren ze ook de betrokkenheid van de publieke en private sector.”
Kerncijfers Eclosio
- Inkomsten 2023: 5.351.794 euro
- Totale subsidies 2023: 1.743.635 euro (DGD)
- Fondsenwerving 2023: 255.526 euro
- Personeelsleden: 14 VTE
- Eigen vermogen eind 2023: 549.980 euro
- Laatste jaarresultaat: winst van 27.623 euro
- Directeur: Sophie Pascal (Algemeen coördinator van Eclosio)
- Score ngo: 6/10
Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?
Debels: “Volgens de bestedingstabel op de website gaat toch 17 procent van de fondsen in 2023 naar ‘ondersteuning van de projecten’. concreet gaat het om 888/256 euro.”
Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?
“Eclosio ontstaat in 2018 en steunt op de expertise en ervaring die gedurende tientallen jaren werd ontwikkeld door haar 2 stichtende entiteiten. Een is ‘Aide au Développement Gembloux’ (ADG), dat in 1986 werd opgericht op initiatief van de Faculteit Landbouwwetenschappen van de Universiteit van Gembloers.”
“De ngo heeft talrijke projecten uitgevoerd in zogenaamde ‘zuidelijke’ landen om voedselsoevereiniteit voor de lokale bevolking te bevorderen.”
“In 2017 bundelde ADG zijn krachten met Louvain Coopération, ULB Coopération en FUCID (ngo’s van respectievelijk de UCL, ULB en de Universiteit van Namen), in het kader van een gezamenlijk programma met de naam UNI4Coop. In 2016 werd ADG erkend als ngo van de Universiteit van Luik.”
Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?
“De organisatie is gevestigd in Gembloers in de provincie Namen. Typisch is dat er wel een Spaanstalige versie is van de webstek, maar geen Nederlandse.”
Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?
Debels: “Het PERSEE-project, opgezet door 3 ngo’s en een Senegalese sociale onderneming, heeft als doel 14 producentenorganisaties (PO’s) in Sine Saloum (West-Senegal) te ondersteunen zodat ze de agro-industriële bedrijven in de regio beter kunnen bevoorraden met aardnoten, gierst, maïs en melk.”
“Dankzij het project hebben deze PO’s hun administratief en financieel beheer kunnen ontwikkelen en verbeteren. Hun inspanningen hebben hun vruchten afgeworpen: in drie jaar tijd zijn ze erin geslaagd om 10 keer meer financiering aan te trekken bij lokale financiële instellingen. Bovendien profiteren de boeren die lid zijn van deze organisaties nu van digitaal landbouwadvies, waardoor ze hun activiteiten beter kunnen plannen.”
“In totaal heeft het project volgens de ngo bijna 7.500 mensen geholpen en 7 van de 10 producenten geloven dat ze hun omzet hebben kunnen verhogen dankzij de steun die hun PO’s via het project hebben geboden.”
Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?
“In het verleden werden subsidievorderingen met een looptijd van meer dan een jaar op een specifieke wijze geboekt. Deze methode wordt niet langer toegepast vanaf het boekjaar 2023. Dit heeft een aanzienlijke impact op het balanstotaal van de ngo, dat wordt verlaagd tot 4.623.490 euro. Het is niet echt een tegenslag of mislukking, maar het heeft wel een grote boekhoudkundige impact.”
Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?
“Ursula von der Leyen heeft volgens de ngo de Europese verordening over duurzaam gebruik van pesticiden (SUR) ten grave gedragen. Deze verordening moest de vermindering van pesticiden en pesticidengerelateerde risico’s sturen. Dit was het vlaggenschip van de ‘van boer tot bord’-strategie. De boerengemeenschap zet zich volgens hen al jaren in om het gebruik van pesticiden te verminderen en is bereid om hiermee door te gaan. Het enige wat ze vraagt is om de middelen te krijgen om dit te doen… en niet om het Europese Groene Pact overboord te gooien. De ngo tekende onlangs een open brief met die boodschap.”
Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?
“Eind van de maand is er een conferentie met als titel: ‘Drijft ons brein ons ertoe de planeet te vernietigen?’. Hiermee is de toon gezet van deze ngo. Persoonlijk geloof ik meer in de creatieve kracht van ons brein. Niet meer dan een 6.”